Salvia är en lättodlad ört som många har i trädgården. Själv låter jag den gå i blom eftersom den ger underbara lila blommor (trots att bladens näring minskar om man låter örter blomma). Normalt använder man bladen på växten som ört i matlagning.
Salvia är god i de flesta maträtter, men smakar mycket så överdosera inte. Gott att blanda med andra örter.
Det som många inte vet om är att salvia, liksom de flesta andra örter, har en del häftiga effekter. Framförallt är den antiseptiskt och verkar virus-, bakterie- & svamphämmande. Den kan därför vara bra att tugga på vid infektioner i munhålan, vid halsinfektioner eller vid candidabesvär.
Anledningen att den traditionellt använts mot klimakteriebesvär är att den minskar svettutsöndring och därför kan hjälpa mot vallningar.
Eftersom den dessutom har en sammandragande effekt ska gravida ta det lite lugnt med att överdosera salviaextrakt etc, men salvia som ört är såklart inga problem. På samma spår så ska man veta att salvia kan minska bröstmjölkproduktion och utsöndring – bra eller dåligt beroende på hur ens mjölkproduktion ser ut.
Mot magbesvär kan salvia också fungera, dels för att den stimulerar produktionen av magsafter, dels för att den verkar väderfördelande och kramplösande.
Så hem och laga en härligt örtkryddad rätt! 🙂
Lämna ett svar