Östrogen är viktigt för hjärnans ämnesomsättning. Därför menar forskare att en östrogenbehandling för kvinnor i klimakteriet skulle kunna förhindra uppkomsten av Alzheimers sjukdom senare i livet.
Halterna av könshormonet östrogen sjunker kraftigt hos kvinnor i klimakteriet och förblir sedan låga resten av livet. Men östrogen är viktigt för hjärnans ämnesomsättning. Därför menar neuroforskaren Roberta Diaz Brinton att mycket lägre östrogenhalter kan, som en samverkande riskfaktor, leda till uppkomsten av Alzheimers sjukdom 20 till 30 år efter klimakteriet.
Att behandla kvinnor i klimakteriet med östrogen skulle därför enligt Roberta Diaz Brinton kunna förhindra att kvinnor längre fram drabbas av demenssjukdomen.
Men östrogenbehandling som en möjlig förebyggande behandling möts med skepsis av svenska forskare. Jag förstår egentligen inte riktigt varför man är så skeptisk, eftersom det är välkänt både att kvinnor oftare drabbas av Alzheimers än män, samt att östrogen är viktigt inte bara för att hjärnan ska producera energi på ett effektivt sätt, utan för “arbetsminnet” genom att det reglerar viktiga signalsubstanser som dopamin och serotonin i hjärnan. Men, självklart är det viktigt att det används i balans med progesteron (bioidentiskt), som också reglerar hjärnans signalsubstanser.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6810216
Erling Johansson says
Föreslår läsning av Agneta Schnittgers bok om insulinresistens och hormonbalans hos kvinnor. Där finns bl a belyst hur typen av progesterån som ges i kombination med östrogenet påverkar resultatet högst påtagligt.