Jag har lagt upp många recept på långkok, inte minst på pulled pork, pulled beef etc (använd sökrutan för att hitta dina favoritrecept).
Häromdagen bjöd jag relativt många personer på mat – och då är långkok i ugn toppen. Man kan lika gärna laga till många när man ändå är igång, och det är inte särskilt tidskritiskt.
Den här gången blev det pulled pork på vildsvinskarré. Men det här receptet fungerar för de flesta köttslag. Fördelen med att laga med lock är att det fungerar även med lite magrare köttsorter, även om pulled meat blir godast med mer fett. Själv använder jag en lergryta, men det går att använda vilken annan ugnsanpassad gryta som helst.
Till mitt enkla recept behöver du:
- kött ca 1 kg, tex karré av vildsvin (jag lagade på 2,5 kg den här gången, när jag ändå var igång, men då får du anpassa mängden av resterande ingredienser)
- 1 burk krossad eller passerad tomat
- några matskedar av något med sötma, själv använde jag denna gång hemgjord plommonpuré och tomatpuré. Du kan också använda äppelmos, portvin eller vad du vill
- 1-2 lök
- 3-4 vitlöksklyftor
- buljong (motsvarande ca 1 tärning, men själv använder jag oftast inte buljong utan ingredienser som är smakförhöjande och ofta ingår i buljong och fond – extra vitlök, extra salt, kelp, selleri, örter)
- salt och peppar
- ev. annan smaksättning. Jag brukar använda några lagerblad och lite hackad chili – och blanda ner örter som oregano, timjan eller basilika.
- ev. olivolja, MCT-olja och/eller kokosolja utan smak
Lägg köttet i ugnssäker gryta (gärna med lock)
Hacka lök och vitlök
Täck köttet med alla ingredienser utom oljan
Tillaga i ugn över natten eller dagen, ca 10h vid 100-110 grader (enligt mina tidigare recept så kan du se att det går att göra snabbare vid högre temperatur. Ett annat trick är att börja med något högre temperatur tills det börjar puttra / småbubbla och därefter sänka temperaturen till runt 100-110 grader)
Om du har möjlighet så rör i såsen och “ös”köttet någon gång under tillagningen (behövs dock ej med lock)
Ta ut köttet och riv sönder det med gaffel. Blanda ihop kött och sås.
Ringla på olivolja, smaklös kokosolja eller MCT-olja när du “drar” köttet, så blir rätten extra saftig.
Du kan också blanda ner färska örter i det här steget, så bibehåller de mer näring än om de ligger i ugnen i 10h.
Perfekt att spara i kyl och frys – blir bara godare.
Lämna ett svar