Ofta börjar fästingarna komma fram på allvar nu i april, och från slutet av maj sätter myggorna igång. Och blir sommaren som förra året får vi nog räkna med mycket bromsar.
Sett massor av fästingar på katterna i dagarna!
Men vet du att ditt utseende och dina kläder kan hålla en del insekter borta? I tidigare inlägg har jag skrivit om allmänna tips mot fästingar (https://4health.se/fastingdags-och-fastingtips)
Kroppsmålningar har traditionellt använts av folkgrupper i Afrika, Australien och Papua nya Guinea. Nu visar en studie från bland annat Lunds universitet att bromsar ogillar randiga målningar. Skulle gissa att detta går att använda när det gäller kläder också. Det säljs bl.a. randiga hästtäcken för att skydda hästarna mot bromsar.
I andra studier har man visat att zebrors ränder håller insekter borta. Senare års forskning har visat att ränderna gör så att zebran inte drabbas av bitande blodsugande insekter i lika hög grad som enfärgade djur. Ränderna verkar göra så att bromsarna får svårt att landa, enligt forskare i England och USA. I ett försök cirklade bromsar ovanför zebror och hästar, men de landade 25 procent färre gånger på zebrorna.
När forskarna filmade kunde de se hur bromsarna oftare krockade med zebrorna istället för att göra en lyckad landning, eller så flög de bara förbi, medan bromsarna oftare kunde göra kontrollerade landningar på hästarna. När forskarna klädde på hästar randiga och enfärgade hästtäcken kunde de observera att bromsarna hade svårare att göra en kontrollerad landning på de randiga täckena. Det verkar alltså som att ränderna gör så att bromsarna missbedömer landningen.
Kroppsmålningarna har används som utsmyckning och kan vara ett sätt att visa identitet och grupptillhörighet.Forskarna i en studie använde 180 centimeter långa dockor, som liknade skyltdockor. Det visade sig att en enfärgad brun docka lockade till sig tio gånger så många bromsar som en brun docka med vita ränder. En enfärgad beige docka drog till sig dubbelt så många bromsar som en randig.
https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rsos.181325
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0210831
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7132719
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7159290
Lämna ett svar