Det här är det värsta fästingåret jag varit med om. Ett par varma vintrar och nu kryllar det av fästingar. Katterna är fulla av dem, jag har plockat flera från min son och haft dem krypande på mig själv.
Några av er har undrat hur jag ställer mig till TBE-vaccin. Personligen tycker jag så här. Jag säger inte att det är något facit alls. Vi pratar om min och Cecilias syn på vaccinationer i avsnitt 214 förresten, så lyssna där.
För det första: Alla vaccinationer man kan undvika (för att de inte är livsviktiga) bör man undvika eftersom de påverkar immunförsvaret och kan sätta det ur balans. Jag tycker tex mässlingvaccin kan vara livsviktigt, men inte influensavaccin, för att ge ett exempel på vad jag menar. Jag anser inte att TBE-vaccin är livsviktigt. Men jag vet ju inte.
För det andra: Det verkar också så att de som är vaccinerade mot TBE – när de väl får TBE blir följderna värre.
För det tredje: Den kan också vara så att man blir slarvigare med att kolla fästingar om man är vaccinerad. Men det finns väldigt många andra färstingburna sjukdomar som är nästan lika illa som TBE (borrelia och massor med koinfektioner till Borrelia). Det är extremt viktigt att vara noga med att kolla igenom kroppen var dag. Titta lite extra i ljumskar, knäveck etc. Borsta igenom håret och känn i hårbotten- de gillar att krypa i hår/päls. Ju tidigare du tar bort en fästing desto mindre risk för smitta.
Jag publicerar om ett inlägg här nedan som jag skrev första gången i april 2016 med flera bra tips som fungerar toppen mot fästingar. Missa inte heller Anders Lönedal i avsnitt 147 som bl.a. tipsar om hur du använder den vanliga blomman rölleka mot myggor (vilket troligen också fungerar utmärkt mot fästingar pga sin starka doft)
Nu kommer fästingarna fram ur marken. Temperaturer över fem grader några dagar i rad är tillräckligt för att fästingarna ska krypa upp ur sin dvala några centimeter under marken. Fästingsäsongen är som mest intensiv från april till en bit in i juni, sen blir det för torrt för fästingarna.
Uppe på grässtrået eller bladet använder sig fästingarna av särskilda organ för att registrera koldioxid eller värme från djur som passerar. När de klamrar sig fast väntar de sig en hårig miljö och navigerar gärna mot halsen på djuret genom att gå mothårs. Om det är en människa så fattar de först inte riktigt var de hamnat, de känner inte igen miljön och blir lite konfunderade.
I förvirringen kan personens lukt förmodligen bli avgörande för om de biter sig fast eller inte. Fästingar tycks nämligen föredra vissa kemiska dofter framför andra, varför det kan vara en bra idé att ta till sig tipsen som kommer här.
Naturligt skydd mot fästingar:
- Vitlök
Ät vitlök. Det motverkar alla sorters insektsbett. Fästingar tycker inte om vitlökslukten. - Olja
Smörj in dig med olja, tex kokosolja. Det gör att fästingarna inte kan fastna på kroppen. - Eteriska oljor
Du kan smörja/dutta på doftrika eteriska oljor för att avskräcka fästingar. Tex så fungerar eteriska oljor av citron / limonell, lavendel, rosmarin och tea tree - Örter
På liknande sätt som du använder eteriska oljor så kan du själv göra avkok på örter. Bl.a. samma örter som jag nämnde ovan, såsom rosmarin, lavendel eller timjan.
Koka upp vatten som du låter stå och dra med mycket av örten (tex rosmarin) och gärna även en klyfta vitlök. Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger. Förvara blandningen i kylskåp och spraya eller dutta på kroppen.
Ett annat alternativ är att kombinera örter och olja. Att låta en olja dra med örter – så får du dubbelt skydd både från doft och olja. - B-vitaminer
Det sägs att extra B- vitaminer är att effektivt sätt att skrämma bort fästingar och mygg. Kanske äta lite extra lever 😉
Har du några bra tips mot fästingar (eller kring hur man bäst hanterar dem när man väl fått dem)?
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/blodsugna-fastingar-kryper-fram
Bengt says
Ta 1 dl Jojobaolja eller mandelolja och tillsätt 5-10 droppar eterisk citrongräsolja.
Opella är ett bra inköpsställe med bra priser
Bengt says
Kokosolja läser jag om i en Facebookgrupp, sett det innan också
Anna Sparre @ 4health.se says
Instämmer! 🙂