Har du aldrig hört om bindväv eller fascia? Det beror troligen på att det inte funnits så mycket fakta förrän ganska nyligen. Bindväv spelar stor roll i varje rörelse, i varje skada, men tills för några år sedan var det ingen som brydde sig om bindväven – det var t.o.m. så att under många operationer så tog man bort så mycket som möjligt av den eftersom den bara ansågs vara i vägen.
Har du hört om bindvävsmassage, men undrar vad det är för flum? Går du med värk eller stelhet som du inte blir av med trots träning, stretching och massage?
Bindväven, eller mer specifikt fascian, håller muskler på plats när du spänner dem och underlättar musklernas glidrörelser mot varandra. (Fascia är en sorts bindväv, bindväv är samlingsnamnet på den kroppsvävnad som ger stadga och sammanhållande funktion åt vävnader och organ.) Men det verkar finnas fler funktioner – bara inte så utforskade ännu.
Från Wikipedia: En fascia är en fibrös bindvävshinna som har som främsta uppgift att hålla muskler och muskelgrupper på plats under muskelkontraktion. Med sina glatta, vita ytor och sin placering mellan musklerna underlättar de också musklerna glidrörelser mot varandra. Kärl och nerver som leder ut i extremiteterna löper ofta längs fasciorna.
Det nya man kommit på de senaste åren är detta: fascia är inte bara ett muskelfodral, det kan dras samman oberoende av muskler, det känns och det påverkar hur du rör dig. Det är ett organ som dessutom svarar på stress via det autonoma (omedvetna) nervsystemet.
Fascian sitter ihop – det betyder att om den påverkas på ett ställe så påverkar det även andra delar av fascian (och musklerna) i kroppen.
När fascian är frisk så är den mjuk och följsam och tillåter dig rörelse/stretch i alla riktningar innan den återgår till sin ursprungliga, normala form. Men fascians flexibilitet, form och struktur påverkas lätt hos oss alla. Brist på fysisk aktivitet gör fibrerna stela. Långvarig stress eller belastning gör att fibrerna tjocknar då de försöker skydda underliggande muskulatur. Dålig hållning eller monotona rörelser kan förändra fascian efter dina invanda mönster. Sammanväxningar bildas bland skadade fibrer, och när de väl har bildats de är svåra att bli av med. Troligtvis har du massor med sådana sammanväxningar eller stelhet i din fascia.
Men alla dessa skador på bindväven går att återställa. Och framförallt går det att undvika fler missbildningar på den. Här kommer några tips på hur du gör, från artikeln nedan:
- Rör alla delar av din kropp. Sammanväxningar i bindväven kan ge dig rörelsesvårigheter. Detta framförallt när du inte rör delar av din kropp regelbundet. Så sträck på dig, stretcha och rör dig. Är inte yoga och liknande något för dig så ta åtminstone någon minut på morgonen och morna dig som en katt
- Undvik vätskebrist. Fascian består till stor del av vatten och behöver behålla sin fuktighet
- Stretcha musklerna. Om musklerna är strama så dras den omkringliggande fascian samman och blir till slut stel, vilket trycker på både muskler och nerver.
- Stretcha fascian/bindväven. Det gör du genom försiktig stretching under längre tid – håll stretchövningarna minst 3-5 minuter.
- Avslappning. Ett varmt bad kan tex göra underverk.
- Egenmassage. Med hjälp av tennisbollar och rullar av skum kan du ligga på eller rulla över spända punkter. Håll försiktigt tryck 3-5 minuter.
- Rör dig rätt efter skador. Om du haltar eller kompenserar för värk under en längre period så kan fascian anpassa sig därefter och det blir sedan svårt att hitta tillbaka till rätt rörelsemönster.
- Bindvävsmassage. Gå till någon som är utbildad i ämnet och få hjälp
- Sjukgymnastik. Hitta någon som är utbildad även på ämnet bindväv.
Här hittar du en utmärkt artikel om bindväv / fascia:
http://www.runnersworld.com/injury-treatment/understanding-your-fascia?page=single
M says
Viktigt att kolla upp att en inte har Ehlers-Danlos syndrom (EDS), som är en genetisk bindvävsdefekt/bindvävssjukdom. Och då tänker jag främst på den vanligaste formen hypermobil typ, (h)EDS, vilken är underdiagnosticerad och inte särskilt känd bland läkare – men många gånger ligger bakom ME/CFS-symptom bland andra. Dessutom förekommer bland EDS-drabbade inte sällan PoTS, Chiari, MCAS och även fibromyalgi. Det finns mycket bra information på webbsidan jag länkar till nedan.
EDS kräver försiktighetsåtgärder och special-/individanpassad approach/träning för att inte förvärra syndromet och/eller orsaka (ev. mer) skada i kroppen.
Läs mer på https://www.ehlers-danlos.com/
Diagnoskriterier finns på https://www.ehlers-danlos.com/heds-diagnostic-checklist/
Lena says
Mycket bra påpekande ang EDS + 14 varianter. Kolla upp detta först, otroligt mkt kan skadas snabbt av bara lite fel träning, sjukgymnastik m.fl.
Oskar says
Jag har upptäckt hur viktigt bindväv är jag extra intresserad av den som är runt muskler har läst att socker är dåligt för bindväv den fastnar å då blir man stel för det stämmer eller? Undrar om kan collagen kan hjälpa till att få i sej typ via benbuljong från fågel exempelvis