Gjorde en ny variant av glutenfria scones. Har flera tidigare recept på glutenfria lowcarb scones (kolla här https://4health.se/?s=scones – finns säkert minst 5 recept att välja på 🙂 )
Just de här (nedan) har mer kolhydrater, men är även äggfria (och fria från mejeriprodukter / mjölk om man önskar det). Det går dock att byta ut mjölerna mot mer lågkolhydrat-alternativ. Bäst blir det i så fall att byta ut hälften mot tex mandelmjöl och kokosmjöl.
Du behöver (till 1 stor kaka som ger ca 6 stora bitar):
- 2 dl ekologiskt rismjöl (eller bovete, cassava eller annat naturligt glutenfritt mjöl)
- 1 dl potatismjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 msk bakpulver (el ngt mindre. Jag gillar smaken av bakpulver/bikarbonat)
- 1 tsk salt
- 50 g smör, ghee eller kokosolja
- 2 dl kokosmjölk
Blanda de torra ingredienserna
Obs! Om du använder bikarbonat istället för bakpulver, vilket jag gör. Tänk då på att 1) ta ca hälften så mycket bikarbonat jämfört med bakpulver 2) Bikarbonat behöver något surt för att reagera så att du får jäsning. Tillsätt en liten skvätt kolsyrat vatten eller några droppar vinäger
Finfördela smöret/fettet i mjölblandningen
Tillsätt kokosmjölken och blanda snabbt ihop till en lös deg
Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper
Platta ut till en stor rund kaka
Om du vill kan du nagga och skåra den i tårtbitar
Grädda i vid 225-250 grader i 10-15 minuter
Emma says
Hej!
Det har nog fallit bort hur många dl rismjöl man ska ha.
Mvh Emma
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej det står, men jag har sett att den hamnat “på bilden” i mobilversionen av ngn anledning.. Där är en 2:a 🙂 Ser perfekt ut på laptop
Emma says
Jaså, vad konstigt, tack så mycket för ditt snabba svar, varit så sugen på att testa dessa så ska baka bums! 😍
Anna Sparre @ 4health.se says
😍✨