Det får bli en liten följetong om hur man förebygger och botar diabetes den här veckan.
I denna första del handlar det om att förebygga diabetes och därför presenterar jag senaste studien på området, vilken jämför fettsnål kost (och därmed kolhydratrik) med en medelhavskost som har högre fettinnehåll (trots att man inte kan kalla det lågkolhydratkost eller LCHF) för att förebygga diabetes typ 2.
Icke-diabetiker mellan 55 och 80 år delades in i tre grupper, en lågfettsgrupp som jämfördes med en grupp som åt mycket nötter och en som åt mycket olivolja (båda de senare grupperna fick alltså betydligt mer fett i sig än lågfettsgruppen).
Efter fyra års uppföljning konstaterade man att 18% fått diabetes i lågfettsgruppen, jämfört med ca 10% i de båda grupperna som åt fettrikare. Efter korrigeringar gjorda för ålder mm var resultatet att risken att få diabetes var 52% lägre med medelhavskost (nötter eller olivolja) än med lågfettkost.
Så återigen var den kost som var rikast på fett och därmed fattigast på kolhydrater bäst.
Här hittar du studien:
http://care.diabetesjournals.org/content/34/1/14.abstract
Vi fortsätter nästa inlägg med hur man äter sig frisk från diabetes typ 2 (åldersdiabetes).
Missa inte heller tidigare inlägg om diabetes här på 4Health. Använd taggen diabetes nere till höger på sidan så hittar du dem, bl.a. ett längre inlägg med mer grundläggande fakta om vad det är, varför man får diabetes och vad man ska äta.
Lämna ett svar