Har nu legat på BB några dagar och haft tid att både testa och fundera över sjukhusmaten.
Jag måste säga att det första intrycket var helt ok. Lunchen när vår son hade fötts på morgonen samma dag var ett stort kycklinglår, kokta grönsaker, ett par potatisar och sås. Såsen kändes som om den innehöll grädde, men var dock även redd med maizena eller potatismjöl eller dyl. Jag hoppade över potatisen och åt resten.
Jag var dessutom förberedd och hade med mig lite extra nötter, makrill i tomatsås etc i BB-väskan, så jag kunde välja och vraka på tallrikarna 🙂
Sen höll det dock inte samma klass. Det intressantaste var nog att jag som beställt glutenfri kost alltid fick extra “mjölmat” på tallriken. Jag skrattade var gång. Medan Chrille fick lite sallad vid sidan av så fick jag vid var mål en glutenfri chokladkaka eller extra brödskiva (glutenfri). Hur tänkte man då? Att glutenintoleranta får brister av att de undviker vitt mjöl och att det måste kompenseras?
Dessutom, pappan till barnet får bo kvar på BB mot en dygnsavgift, vilket är toppen. Man får i lugn och ro lära känna varandra i den nya familjen, medan maten är serverad och hjälpen nära om man undrar något. Vi stannade tre nätter på BB. Men vad gäller maten så får papporna 50% mer mat än mammorna. Är det någon som ammat eller bott med en ammande kvinna kan ni förstå hur galet det är. Jag äter nog 50% mer (eller åtminstone oftare) än Chrille just nu. Männen fick dessutom sallad vid sidan av sin mat, medan mammorna bara fick de överskotta grönsakerna som serverades som en del av den varma tallriken. Även där – hur tänker man. Det är ju mjölken till barnet som kräver vitaminer…
Exempel på mål som serverades var soppa med ca 4 små bitar kött i, lite potatisbitar och någon grönsak. Till detta fick man såklart bröd och en jättestor bit supersöt äppelkaka. En annan dag fläskpannkaka, 4 falukorvbitar med mycket potatismos vid ytterligare ett mål osv. Inget fel på smaken. Maten var alltid ganska god, men så näringsfattigt. På BB är det åtminstone friska människor, men tänk på alla som ligger med hjärtsjukdomar eller opereras för cancer. Klart de inte blir bättre med sån mat!
Dessutom – Till allt bröd, som följde med i stort sett samtliga mål, så kom såklart ett paket margarin.
Frukosten ser ni på bilden. Brödskivor, margarin, juice och gröt. En skiva korv och en skiva ost. Gröten var havre- eller mannagrynsgröt, men på min glutenfria tallrik fick jag någon söt version – vet inte om det var majsgröt kanske. Behöver jag säga att jag inte åt så mycket av det som serverades till frukost? 🙂
Och så pricken över i:et – Det ställdes fram fin “Hjordnära ekologisk standardmjölk” respektive lättmjölk. Var dag så tog standardmjölken slut direkt och så fanns det massor med lättmjölk kvar. Ingen ville dricka lättmjölken, men den fortsatte att komma i större mängd än standardmjölk.
Anna says
Haha. Känner igen det där! Min käresta fick köpa med sig 2 stora icakassar med näringsriktig mat!
Jag klagade på maten vid utskrivningen. Kommentaren jag fick var “maten? Den som är så bra här! Den brukar vi få jättemycket beröm för!”
Väldigt sorgligt när man tänker på alla inlagda. 🙁
Anna Sparre @ 4health.se says
Oj, är det sant. Beröm… Ja, det är väl ännu sorgligare att folk gärna äter sån mat hemma/var dag