Trevligt med en artikel om skräddarsydd vård!
Samtidigt som denna artikel på rätt spår nu finns tillgänglig, så har även Ann Fernholm skrivit en klok krönika i tidningen Curie, om det hon också nämner i podcasten avsnitt 74, dvs att Vi borde betala per botad patient – inte per sålt piller. Lite samma tema kan jag tycka. Äldres dosetter svämmar ofta över av onödiga tabletter eftersom läkemedelsbolagen får betalt per sålt läkemedel. Hur vore det om bolagen i stället tjänade pengar på att bota och förebygga sjukdom, oavsett metod? frågar sig Ann.
Sammanfattning och länkar av allt här nedan.
Den första artikeln har tyvärr mest fokus på hur det påverkar vilka läkemedel man ska ge patienter, istället för att fokusera på hur man bäst förebygger sjukdom utifrån vetskapen om individuella skillnader. Men ett steg i rätt riktning må jag säga.
“One size fits all” har länge varit medicinens devis. Men nu riktar allt fler områden inom den medicinska forskningen in sig på människors och sjukdomars olikheter. Personlig, individualiserad, målriktad eller skräddarsydd medicin. I framtiden kanske alla kan få skräddarsydd behandling anpassad just för dem.
Samma läkemedel fungerar olika bra för två personer trots att de har samma sjukdom. Artikeln fokuserar på att ge rätt läkemedel i rätt dos till rätt patient.
Väldigt många processer samverkar vid olika sjukdomar. Sedan tekniken blivit både bättre och billigare för genanalyser (DNA-tester), har möjligheterna för skräddarsydd medicin ökat. Genom att mäta gener och deras aktivitet i cellerna hos patienten kan man få en bra bild av sjukdomen och man kan skräddarsy behandlingen.
Exempelvis inom cancerforskningen, där man nu försöker utveckla läkemedel som riktar in sig på de mekanismer som orsakar eller driver på utvecklingen av olika sorters cancer. När läkemedlen riktar in sig på just de mekanismerna drabbas friska celler i mindre grad. Det gör att man kan uppnå en större effekt på tumören och samtidigt att man får färre biverkningar.
Människor är olika och det finns olika mekanismer bakom samma typ av sjukdom och symtom.
Man vill kunna definiera vilken typ av sjukdom patienter har genom biomarkörer i kroppsvätskor och utandningsluft. Utifrån de biomarkörerna hoppas man att vi i framtiden kunna säga vilken behandling en patient ska ha utifrån till exempel ett urinprov.
Förutom individualiseringen, så är ett annat problem med dagens sjukvård att läkemedel sätts in först när personen fått tillräckligt med symtom för att ställa diagnos med nuvarande metoder. När patienten får symtom är det ofta ganska sent i sjukdomsprocessen.
Hinderna när det gäller det som den länkade artikeln fokuserar på, läkemedel, är att det är dyrt att utveckla nya läkemedel och frågan är om det kommer att finnas läkemedelsföretag som vill satsa på en liten patientgrupp.
Här tar Ann Fernholms krönika vid, nämligen med ett förslag att vi borde betala läkemedelsbolagen per botad patient – inte per sålt piller. Problemet har vi ju nämligen eftersom läkemedelsbolagen får betalt per sålt läkemedel.
Ett sätt som du själv kan använda för att skräddarsy och kunna optimera din hälsa utifrån dina förutsättningar, är att göra ett genetiskt test, ett så kallat DNA Health – test. Här kan du läsa mer om genetiska tester
Att först testa sina genetiska förutsättningar, och sen göra ett funktionellt test, som visar hur det faktiskt fungerar i din kropp just nu (alla gener uttrycker sig ju inte) är en bra metod för att kunna förstå just din kropp. Ett bra allmänt funktionellt test som testar många funktioner i din kropp är ett organic acids test (se Näringsstatus under tester)
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/skraddarsytt-ar-receptet-pa-den-basta-medicinen/
Lämna ett svar