När jag håller föredrag och berättar om insulinets fettinlagrande effekt, så får jag ibland kommentaren ”ja, men jag äter ju massor med pommes och pasta och har alltid varit smal” eller ”den smalaste jag känner lever på mackor”
Förklaringarna till dessa smala carb-eating personer är flera. Några huvudsakliga förklaringar som jag ser det.
Det ena handlar om insulinkänslighet. Så länge insulinkänsligheten är hög så behövs bara pyttelite insulin för att sänka blodsockret, och fettinlagringen samt den minskade fettförbränningen blir också liten. Detta kan i sin tur ibland bero på fysisk aktivitet och utrymme i glykogenlagren.
Den andra anledningen till dessa ”smalaste som finns”-personer handlar om kroppskompositionen. En del av det smala hos dessa människor är för att kroppen äter på deras muskler för att göra om till blodsocker. Deras fettprocent behöver alltså inte vara låg, kanske har de dessutom en hel del ohälsosamt fett runt organen. Men de är såna som inte äter jättemycket i förhållande till sin förbränning, så när de går på sockerdrift så gör de det ibland på sockret ifrån maten och ibland på bekostnad av protein i kroppen, tex muskler och benstomme. Läs mer i tidigare inlägg, tex: https://4health.se/darfor-bryts-kroppen-ner-av-socker
Foto: freedigitalphotos.net
[…] Varför är vissa kolhydratätare smala? https://4health.se/smala-kolhydratatare […]