Bra avsnitt i vetenskapens värld (Ikväll 16 april, länk till avsnitt nedan)! Det handlar om insulin (och därmed socker och kolhydrater) samt IGF-1 och cancer. (rolig parentes att sjuksköterskan eller läkaren? insåg att hon var insulinresistent under tiden de experimenterade)
Handling:
“Israelen Liav Marmar har en sjukdom gör att han inte kan drabbas av cancer. Forskare blir nu allt mer intresserade av vad det är som skyddar honom och vad det kan lära oss. Spåren leder mot något vi stoppar i oss varje dag.”
Sjukdomen är Laron syndrom, vilket innebär att man saknar IGF-1 (insulin like growth factor).
Man har kommit fram till att de som har IGF-1 utslaget inte får cancer! Anledningen är att när IGF-1 fastnar på cancercellernas receptorer driver det på cancerns utveckling. IGF-1 kan dessutom transporteras in i cancercellkärnan och aktivera generna.
IGF-1-nivåerna är starkt kopplade till insulinet. Forskning visar att de som har högt blodsocker dör snabbare när de drabbas av cancer.
Lösning: Välj kost som minskar insulinproduktionen, dvs lågkolhydratkost.
Vetenskapens värld-inslaget (det är de första 15 minuterna): http://svtplay.se/t/102814/vetenskapens_varld
Lämna ett svar