Personer som äter stora mängder socker, exempelvis i form av sötad mat, bakverk och läsk, löper en ökad risk att drabbas av psykiska störningar, enligt en stor brittisk studie.
Resultaten bygger på analyser av många tusen män och kvinnor i åldrarna 39 till 83 år. Gruppen ingår i den så kallade Whitehall-studien där forskare undersökt faktorerna bakom olika sjukdomar hos brittiska statstjänstemän. I studien, som har pågått sedan 1967, har man bland annat granskat effekterna av olika dieter.
Nu har man tittat specifikt på kostens betydelse för den psykiska hälsan. Resultaten tyder på att ett relativt högt sockerintag leder till ökade risker för depressioner och de flesta av de psykiska störningar som innefattas i begreppet Common Mental Disorders (CMD), exempelvis ångest, panikkänslor, fobier, tvångstankar och stressymptom. Bland männen med det högsta sockerintaget var riskökningen 23 procent.
Forskarna slår fast att ett stort sockerintag kan medföra risker. Däremot fann de inga belägg för det omvända förhållandet — att människor som redan har psykiska störningar tenderar att öka sitt sockerintag. De anser att den hypotesen nu är motbevisad.
Enligt den brittiska sjukvårdsmyndigheten National Health Service bör en vuxen person inte äta mer än 30 gram tillsatt socker per dag, men i genomsnitt äter britter ungefär dubbelt så mycket per person, och amerikaner tre gånger så mycket.
Eftersom det är en observationsstudie så är det inte klarlagt på vilket sätt sockret påverkar psyket. En hypotes är att det ger upphov till en stark insulinutsöndring som påverkar hormonnivåerna i kroppen, vilket i sin tur skapar ångest och depressioner.
Studien är i linje med tidigare resultat, bl.a. en omfattande Harvardstudie, som visade att personer som regelbundet äter processad mat med mycket socker löper betydligt större risk att bli deprimerade. Läs mer: https://4health.se/?s=deprimerad
https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/socker-okar-risk-for-psykisk-storning
Lämna ett svar