I en studie på odlad lax ersatte man 80% av fiskoljan i fodret med växtoljor. Möss fick äta lax som antingen var utfodrad med oliv-, raps- eller sojaolja.
Mössen som fick den lax som var utfodrad med soja visade inom 10 veckor tidiga tecken på diabetes och fettinlagring i levern.
I artiklarna nedan diskuteras förhållandet mellan omega-3 och omega-6 i fodret och därmed i laxen. Raps- och olivolja har en relativt neutral balans mellan dessa fettsyror, medan sojaoljan är rik på omega-6. Fisk har betydligt högre halt omega-3 än omega-6, men den lax som fötts upp på soja hade faktiskt mer omega-6. Jag tror personligen att denna fettsyrabalans är en viktig faktor till att man kan bli sjuk på lax uppfödd på soja, men en annan viktig faktor kan vara de fytoöstrogener som finns i sojaprodukter som ställer till den hormonella balansen.
Läs mer:
http://www.nifes.no/forsiden/index.php?page_id=&article_id=4176&lang_id=1
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Feilernart-laks-gir-deg-diabetes-7145251.html#.UT9fXIy9KSM
Thomas B says
Jaha, då var vi där igen! Vaket Anna. Men lägg också in dinna tidigare länkar i inslaget?
“Det är inte själva fisken i sig som är problemet, utan mer i vilket vatten den har gått i
och vad den stackars fisken har varit tvungen att livnära sig på´´
Dv.s. De som har överlevt fram till fångst.
Några nya ´roliga´filmer på
http://www.nyttigfisk.se
Särskilt den om plaster och miljögifter.
Eller se http://www.havochvatten.se Där kan man söka hejt vilt på allt möjligt. Stor sajt.