Inte alla känner till att det finns en grupp växter som producerar samma gift som kan finnas i potatis – solanin.
Många känner till att man inte ska äta grön potatis, eftersom den då kan innehålla förhöjda nivåer solanin. Potatis som utsätts för angrepp eller ljus kan utveckla förhöjda solaninnivåer. Den gröna färgen är klorofyll. så det gröna är helt ofarligt, men det är ett tecken på att den utsatts för ljus och att solanininnehållet då är ökat.
Men solanin finns i alla potatisväxter, vilket inkluderar bl.a. tomat, aubergine, paprika och chilipeppar. Dessa kallas även nattskuggeväxter (engelskans night shade) eller nattskatteväxter.
Nattskuggeväxterna kan vara ett problem för oss i norra Europa eftersom solaninet främst finns i omogna grönsaker som utsatts för ljus, dvs grönsaker som transporteras hit (de plockas omogna och får sedan mogna på vägen till din matkasse). De växer inte heller naturligt här, inte ens potatisen som ursprungligen är från Sydamerika.
Från wikipedia: “Solanin är en glykolalkaloid som förekommer naturligt i alla potatisväxter som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier. Den är väldigt giftig för både människor och djur, även i små doser.”
Förgiftning av solanin visar sig oftast som magproblem eller neuroligiska besvär. Man kan bli illamående, få diarré, kräkas, ont i magen, oregelbundna hjärtslag, huvudvärk, yrsel etc. Är det riktigt allvarligt kan man drabbas av förlamning och till och med dö.
De minimala doser solanin som finns även i “bra” potatisväxter är i regel ofarliga, men vi har så olika känslighet för det. Har man redan magproblem eller någon neurologisk sjukdom (Parkinson, MS etc) så bör man undvika dem.
Känns ju också lite onödigt att äta saker som kan innehålla nervgift. Jag skulle nog rekommendera att hålla dig till att äta dem i säsong, när de får mogna klart på sina plantor i Sverige.
Anna Karin Backman says
En indisk kock lärde mig att man alltid ska koka upp auberginskivorna/bitarna först och kasta bort kokvattnet.
Kan det vara av den anledningen?
Anna Sparre @ 4health.se says
Det kan det vara! Bra tips
Marianne Brinning says
Men då verkar det lite märkligt att det ska vara så bra med potatisvatten att dricka, som avgiftning innan fasta. Var det inte Tallmogården som hade det rådet?
Sarah says
Ja, vad konstigt.. Har du kommit fram till något svar?
Lars Eskilsson says
Vad skall man äta som bra alternativ till paprika, tomater och auberginer?
Daniel says
Hej Anna
Jag har hört att det mesta av solanin sitter i skalet på potatis tex och om man skalar den så är det inte sån stor fara med solanin, stämmer det?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Daniel! Det stämmer bra. Gemene man tål potatis bra om man tar bort skalet ibland 🙂 Har man ändå besvär med autoimmunitet etc så skulle jag skippa potatisväxter helt. Många har etx problem med tomater
Daniel says
Är det så med fler nattskatteväxter? Att det mesta sitter i skalet? Tex som att krossade tomater skulle vara bättre än färska tomater? Eller skala aubergine?
Anna Sparre @ 4health.se says
Det är inte lika tydligt med de andra växterna, dvs det är mer jämnt fördelat. Däremot tål de flesta behandlad tomat bättre än rå, dvs tex varm i en köttfärssås
Ylva says
Inte jag! Jag blir ibland jättedålig av varma tomater… kan det vara solanin eller är det något annat?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Ylva!
kanske du har en allergi elle intolerans mot tomater?
Ivan Andersson says
Finns det mätningar/rapporter på hur mycket solanin det finns i transportmognade tomater
och i chilipeppar? Finns gränsvärden/rekommendationer?
Lisbet Klubb says
Hej!
Jag undrar om man kan äta sötpotatis istället för vanlig potatis ?
Potatis hör till min basföda.
Anna Sparre @ 4health.se says
det kan man, men inget av det ska vara basföda om du ska få i dig det du behöver utan överdrivet intag av kolhydrater
Marita says
MIn franska väninna skållar alltid tomaterna, skalar dem och avlägsnar alla frön.
Anna Sparre @ 4health.se says
bra tips!
Kristina Bergman says
Lektinerna sitter mest i skal och frön. När den franska väninnan skalar tomater och tar bort frön minskar hon på lektinerna som gynnar inflammation och läckande tarm.
. Nattskatteväxter är särskilt lektinrika.
Katarina says
Hej, vill bidra till diskussionen om nattskatteväxter har diagnosen fibromyalgi och efter att, för flera år sedan, slagit upp ”potatoes and pain” och läst på om glukosalkaoider har den ibs som kopplats till fibro i princip försvunnit samt att smärtan är betydligt mindre aggressiv. Lite ketschup då och då fungerar. Tråkigt, men en undrar hur många som lever med ”potstismage” och smärta i onödan.
Monalisa Älmegran says
Hej Anna!
Mitt önskemmål är att du har ett poddavsnitt om nattskatteväxter.
Jag blir lite konfunderad av alla inlägg här. Skall jag undvika paprika och tomat och potatis även om de växt här i Sverige och skördas mogna?