Så här i VABuari och influensatider:
Ett protein i hjärnan hjälper kroppen att besegra influensan när du sover. En grupp forskare vid Centret för sömnforskning vid Spokanes universitetet i Washington, USA, har hittat ett protein som både hjälper oss att sova och gör oss friska snabbare.
Proteinet kallas AcPb och finns i hjärnan och verkar vara nödvändigt för kroppens återhämtning på flera sätt.
När möss som saknar proteinet fick sömnen störd av forskarna kunde de inte ta igen sömnbristen efteråt när de fick möjlighet. I stället sov de mindre.
Aldrig tidigare har man sett djur som sover mindre efter att ha fått sin sömn störd. Ibland kan djur sova djupare och intensivare för att kompensera för sömnbristen, men inte ens det sågs i studien. Mössen återhämtade sig inte.
Forskarna undersökte också hur känsliga möss utan proteinet är för sjukdomar genom att infektera dem med av musvariant av H1N1, svininfluensaviruset. Mössen sov mindre, rörde sig mindre, fick värre symptom och hade mycket högre dödlighet än möss med AcPb.
Proteinet verkar alltså vara nödvändigt för både sömnen och immunförsvaret. Forskarna är förvånade över att ett hjärnprotein kan ha så stora effekter när influensaviruset inte kan sprida sig i hjärnan.
Vi ser influensan som en lungsjukdom, och vet inte alls hur hjärnan är inblandad i att bekämpa ett virus i lungorna.
Ju mer vi kan sova när vi är sjuka, desto bättre är det, säger en av forskarna bakom studien.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/somn-ar-basta-sattet-att-bli-fri-fran-influensa/
Robin Falck says
ej!
Har börjat lyssna på din podcast och gillar verkligen den, riktigt grym!
Tycker även du plockat in bra och intressanta gäster till de program jag lyssnat på 🙂
Jag var på en föreläsning nyligen med en kille som heter Daniel Larsson, han driver fitnesspodden, skriver för diverse tidningar och jobbar som PT. Han pratade då om komplement till löpningen som alla bör inkorporera. Han talade om olika mat och tillskott för optimal prestation för distanslöpare, samt tog kål på fler myter om barfotaloöning och vätskeintag. De två sistnämnda var saker jag aldrig hört innan men otroligt intressant när han förklarade studiemetodiken som lett till myterna om vätskeintag osv.
Vore kul om han var gäst i din podd och ställdes inför dina frågor,samt få veta hur han själv tränar. Han lär dessutom dra rätt bra med trafik till podden genom sina följare, om det nu är intressant för dig 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack Robin! Och kul tips! Ska vi nog kunna ordna