Forskningen är tydlig kring att för lite sömn kan göra dig både sjuk och överviktig. Visserligen har man kunnat se att insulinkänsligheten snabbt påverkas av sömnbrist, men hittills har man inte riktigt kunnat förklara varför.
Nu visar ny forskning från Uppsala Universitet att sömnbrist kan öka förekomsten av tarmbakterier som i tidigare forskning kopplats till försämrad ämnesomsättning. Det här är första gången forskare visat att för lite sömn kan påverka själva tarmfloran, alltså de bakterier som vi har naturligt i mage och tarm.
I studien deltog nio försökspersoner, och redan två nätter av sömnbrist ledde till en förändring i tarmfloran. Man såg en förändrad kvot vad gäller två stora grupper, Firmicutes jämfört med Bacteroidetes. Det här har man i vissa studier tidigare har kunnat se är något som sker just hos personer som lider av fetma, jämfört med normalviktiga. (Läs om detta i tidigare inlägg bl.a. https://4health.se/tarmfloran-som-gor-dig-fet-med-bibehallen-insulinkanslighet / använd taggen microbiome eller lyssna på podcastavsnitten om tarmflora, bl.a. avsnitt 80)
Tidigare har andra forskargrupper kunnat se att när Firmicutes ökar jämfört med Bacteroidetes kan förmågan att utvinna näringsämnen och ta upp dem ur maten öka. I och med att man såg förändringar i denna riktning efter sömnbrist i studien, skulle det kunna vara en anledning till varför brist på sömn kan göra att man har en ökad risk att gå upp i vikt.
Dessa förändringar i tarmfloran får sannolikt inte någon konsekvens direkt. De här förändringarna som man ser i studien kanske inte är förklaringen till den akut försämrade insulinkänsligheten som bara en eller ett par nätter av dålig sömn kan ge, men däremot varför man går upp i vikt på sikt om man inte prioriterar sin sömn.
Efter tillståndet med sömnbrist fann man även i denna studie att deltagarna hade en försämring på cirka 20 procent vad gällde deras förmåga att svara på hormonet insulin. Insulin är ett hormon som utsöndras av bukspottskörteln och krävs för att sänka blodsockernivån. Ett hormon som är fettinlagrande. Denna försämrade insulinkänslighet var emellertid i denna studie inte kopplad till hur tarmfloran såg ut efter sömnbrist.
Tarmfloran är ett mycket rikt men komplext system, och rollen som den spelar för vår hälsa är långt ifrån kartlagd
http://www.uu.se/forskning/forskningsnytt/artikel/?id=7496&area=4,10,16&typ=artikel&lang=sv
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6548053
Freja says
Hej! Jag undrar om du skulle kunna ta upp i podden hur man äter när man är vegetarian (lakto-ovo)? Du pratar så mycket om feta delar på djur som är bra, men jag vill verkligen inte äta kött… Det jag kan äta är mejerier och ägg!