Det är svårt att ta igen förlorad sömn. Många tror att det räcker med att bara sova lite längre en natt för att ta igen flera nätters kortare sömn eller att man vänjer sig vid att ständigt sova lite var natt, men sömnbrist ackumuleras. Dessutom märker man sömnbristen först flera timmar efter att man har vaknat.
God och tillräcklig sömn är viktigt av flera anledningar.
På dagen utsätts kroppen för stress och slitage och natten är tiden då kroppen bygger upp sig igen. Medan vi sover sker reparationsprocesser i kroppen.
Det är också så att hormoner och signalsubstanser utsöndras vid olika tidpunkter på dygnet och styr olika processer (matsmältning, sömn, humör och så vidare). Ingen av dessa processer sker isolerat utan de påverkar varandra. Har du obalanser i ett hormon eller en process så blir det en kedjereaktion som påverkar övriga hormoner. Exempelvis har du kanske märkt att om du sover för lite eller äter oregelbundet så påverkas ditt humör. Sömnen påverkar bland annat din ämnesomsättning, hunger och stressnivå.
Sömnbrist ger också en ökad risk för allvarliga sjukdomar. Studier visar att dåliga sömnvanor ökar risken för bland annat cancer, hjärt-kärlsjukdom och psykiska besvär.
Tänk på att det inte bara är själva sömnen och sömnkvaliteten som är viktig, även vakenhetstidens längd och när på dygnet vi sover har betydelse.
Här kan du läsa om en studie som bekräftar hur svårt det är att ta igen förlorad sömn:
http://stm.sciencemag.org/content/2/14/14ra3.abstract
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-ta-igen-forlorad-somn_4086275.svd
Lämna ett svar