Jag kom på en sak som jag borde skriva om i sömnexperimentet – melatonin. Det har jag använt innan det här testandet, men det kan ju inte ni läsare veta 🙂
Melatonin är vårt huvudsakliga sömnhormon. Det produceras av tallkottkörteln som ligger mellan dina två hjärnhalvor och produktionen påverkas via ljuskänsliga celler i dina ögon.
Visste du att melatonin är en stark antioxidant och att det finns forskning som indikerar att bra melatoninnivåer kan förhindra/förbättra sjukdomar som cancer, Alzheimers och Parkinsons? Och låga melatoninnivåer är en vanlig anledning till depression. De flesta hormoner har sin egen dygnsrytm, vilket gör att en störning i melatoninnivåerna, som är vårt viktigaste hormon för att reglera dygnsrytmen, kan störa andra hormoner.
Om man har svårt att somna så tycker jag att melatonin som tillskott är ett mycket bättre alternativ än starka sömnmediciner. Alternativ till att ta melatonin är att ta byggstenen till melatonin i form av tryptofan eller 5-HTP. Fördelen med detta kan vara att vi producerar en mer optimal dos av melatonin och att inte tallkottkörteln “ger upp” sin produktion
Min erfarenhet av melatonin är att det fungerar toppen för insomning och för att sova bra de första timmarna av natten, sedan har det inte någon effekt. Kanske för att melatonins halveringstid är ganska kort (tiden för att bryta ner melatonin i kroppen). melatonin säljs ofta i ganska stora doser, en tablett kan vara runt 3 mg, men de flesta får effekt på mikrodoser runt 0,1-0,2 mg. Så min rekommendation är att testa sig fram med melatonin och börja lågt. Ta 0,2 mg innan sänggående. Har man inte somnat efter 30 minuter s ta lika mycket till, lika mycket till efter 15 min osv tills man tagit en hel tablett.
Lämna ett svar