Kan man söta mat eller efterrätt på ett nyttigt sätt?
Ja, är mitt svar, men det blir inte nyttigt för alla. Har du ett sockerberoende så ska du undvika allt som smakar sött, även om det varken är socker eller andra kolhydrater i det. För andra som har ett lindrigare sötsug så finns det nyttigare sätt.
Givetvis går socker och kemiska sötningsmedel bort. Till kemiska sötningsmedel hör också sockeralkoholer som sukrin enligt mig och även extraherade steviaglykosider (dvs de sorters stevia som säljs som ett vitt pulver). Man gör sina egna val givetvis, men dessa tillsatser är inget naturen och evolutionen anpassat oss till. Läs gärna mer om framställningen av stevia: https://4health.se/?s=stevia
Men det finns nyttiga alternativ. Och det är här de saker som är naturlig stenålderskost, men som du som kämpar med vikten ändå undviker, kommer in i bilden:
- Rotfrukter – ta lite morot, ungsbakad jordärtskocka eller rödbeta till maten istället för sylt, gelé eller dyl. Eller varför inte ha lite rivna morötter i köttfärsssåsen istället för ketchup
- Lök – tillagad lök i ugn, i en gryta eller i stekpannan ger naturlig sötma
- Banan – en riktig kolhydratbomb, men ändå ett naturligt alternativ. Ta några tunna skivor banan i din smoothie eller dyl https://4health.se/milkshake-smoothi
- Kokos – strö riven kokos på efterrätter. Naturligt söt smak – dessutom utan så mycket kolhydrater. På samma sätt kan man använda kokosgrädde/kokosmjölk eller kokoskoncentrat
- Mandel – sötmandel har på samma sätt som kokos en naturligt söt smak
- Söta kryddor såsom kanel, kardemumma, äkta lakritspulver osv går att använda som smaksättning till efterrätter
- Steviablad – färska eller torkade steviablad är stevia i dess naturliga form och ger riktigt söt smak i liten mängd. Det här kräver dock att du får tag på stevia i den här formen. Odla själv eller köp av någon som säljer det som något annat än livsmedel (endast de hårt processerade/utvunna steviaglykosiderna räknas som godkänd livsmdelstillsats)
- Honung – sött och snabba kolhydrater, men ett naturligare, mindre processat alternativ än socker som dessutom innehåller en del nyttigheter (till skillnad från socker)
Matgiken says
Har du någon erfarenhet av kokossocker? Om vi nu ska tala om söta, men ändå naturliga, alternativ.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej!! Bra fråga. Jag har inte erfarenhet av det, men min generella inställning är att ju mer intakt du håller den ursprungliga produkten, desto mer naturligt och nyttigt.
Exempelvis så är ju sockerröret och sockerbetan också naturligt i den bemärkelsen (om än kolhydratrikt), men ur dem utvinns vitt socker. Stevia i växtform är nog nyttigt, men efter mycket process så får man steviaglykosider och då är ju frågan. Dvs min inställning är använd hellre kokos än kokossocker (även om jag förstår att du inte får samma effekt).
Och näringsinnehållet för kokossocker ur kolhydratsinnehållssynvinkel är inte bättre än annan sötning vad jag vet:
Näringsvärde / 100 g
Energi 378 KJ / 1582 kcal
Protein 1,8 g
Fett 0,12 g
Kolhydrater 92,3 g
Matgiken says
Nä, kolhydratsvärdet är jättehögt även för kokossockret, men det är det ju å andra sidan för honung med. Samtidigt sägs GI-värdet vara långt lägre än för vanligt vitt socker, så frågan är om kroppen reagerar annorlunda på det.
Därtill sägs det vara oraffinerat, försiktigt upphettad nektar från kokospalmen som kristalliseras utan tillsats av några som helst kemikalier. Det låter ju nästintill som “torkad honung”.
Efter lite klurande är nog min tolkning att det i alla fall är bättre än vitt socker. Och om man kan klara lite blodsockerpåverkan så är det nog bättre än sötningmedel med. Men som alltid gäller att det ska ätas i undantagsfall och inte användas lite överallt, alla dagar i veckan.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack, vad roligt att du undersökte vidare. Instämmer med dig då baserat på det du skriver, troligtvis i nivå med honung.
Ti says
Kanel i kombination med vissa livsmedel kan ibland ge en illusion av att det smakar sött – jag brukar använda det i smoothies gjorda på bär, rysk yoghurt och röd mjök.
Anna Sparre @ 4health.se says
Åh, låter som en smaskig smoothie, bra tips! Brukar göra smoothie på kokosgrädde och bär. Ska testa med kanel i