Artificiella sötningsmedel som aspartam innehåller varken kolhydrater eller energi/ kalorier (i stort sett ingen energi), och många luras därför att tro att lightläsk, sockerfria halstabletter och tuggummin är harmlösa för både vikt och hälsa. Men det är fel fel fel.
Sötningsmedlet aspartam består av två aminosyror, alltså byggstenarna till protein. Att det ändå smakar sött beror på att de här ämnena råkar binda till smakreceptorerna för sötma på våra tungor. På så vis kan vi lura kroppen och få den söta smaken utan sockret.
Men enligt forskning lurar vi också oss själva med sötningsmedlen. För även om de inte innehåller socker och kalorier kan de få våra kroppar att reagera som om vi åt socker.
Vid universitetet i Sydney har forskare testat hur djur reagerar när de får dryck med sötningsmedel. En respons var enligt forskarna att de åt mer annan energirik mat när de fick chansen – sötman sätter igång en drift att öka kaloriintaget. Söt smak lägger ju locket på mättnadssignaler. Efter fem dagar märkte man att djuren som fått sötningsmedel åt 30 procent fler kalorier från annan mat. Den här hungerreaktionen fanns inte alls hos kontrollgruppen med djur som inte fick dryck sötningsmedel.
Obalansen mellan sötma och energi utlöste en kroppslig reaktion som om djuren fastade. Det gjorde dem hungrigare och gjorde sockret godare, så att de åt mer.
Försöksdjuren blev alltså hungrigare och åt mer, men det är inte allt – energiupptaget från maten verkar öka av sötningsmedel, tarmfloran förändras, och blodsockervärdet stiger dessutom.
Annan forskning har samtidigt visat att sötningsmedel kan öka upptaget av socker i den övriga maten. Kroppens receptorer för sötma reagerar genom att öka ansträngningarna att tillgodogöra sig energin. När djur matades med sötningsmedel och med mat som innehöll socker såg man att de djur som fick sötningsmedel gick upp i vikt och blev tjockare trots att de fick färre kalorier från den sötade maten.
Forskarna såg också den typ av kroppsliga reaktioner som man sedan tidigare vet kan påverka riskerna att få typ 2-diabetes. Man har sett metaboliska förändringar som tycks bero på sötningsmedel. Man gjorde ett oralt glukostoleranstest på djuren, ett likadant som används för att upptäcka typ 2-diabetes hos människor, och såg då att djuren som fått sötningsmedel hade förhöjda blodsockernivåer. Deras blodsockervärde steg mer än hos dem som inte fått sötningsmedel.
Även om sötningsmedlen i sig kanske inte påverkar ämnesomsättningen kan de påverka omsättningen av maten vi äter tillsammans med till exempel en light-läsk. Även om sötningsmedlen inte innehåller några kalorier så kan de alltså indirekt bidra till övervikt. Föreställningen att sötningsmedel inte har nån påverkan på oss berodde på att man tidigare inte förstod hur komplicerat matsmältningssystemet är.
Ytterligare en teori om hur sötningsmedel kan bidra till övervikt och typ 2-diabetes är att de påverkar tarmfloran. En stor studie som pekade åt det hållet publicerades för drygt två år sedan.
En ny studie pekar också på en risk att gravida krinnor som dricker mycket lightläsk i högre utsträckning riskerar att deras barn drabbas av barnfetma. Det har man sett genom att följa 3 500 gravida kvinnor i Kanada och deras barn när de växer upp. De som drack en eller fler drycker med sötningsmedel om dagen löpte mycket större risk att få barn som var överviktiga.
Det finns ett känt samband mellan konsumtion av sötningsmedel och ökad risk för övervikt och typ 2-diabetes. Den nya forskningen skulle kunna ge en förklaring till fenomenet. Samtidigt kan det såklart vara så att de som till exempel dricker mycket lightläsk kan vara personer som lever ohälsosamt på andra vis. Men de kontrollerade djurstudierna stödjer observationsstudierna som gjorts på människor.
Genom att söka på light här på 4health.se så hittar du mer om ovan beskrivna studier, och annan forskning på sötningsmedel (bläddra dock förbi podcastavsnitt 65b som handlar om ljus och inte lightprodukter 🙂 )
Mer om sötningsmedel i Vetenskapens Värld ikväll
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-lightlask-kan-bidra-till-fetma-och-typ-2-diabetes
Bengt D Nilsson says
Vad tycker du om denna artikel av Jacob Gudiol?
http://traningslara.se/vetenskapens-varld-och-sotningsmedel/
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Bengt!
Har inte riktigt tid att besvara till fullo idag, men det finns mycket sanning i kritiken mot SVT:s approach. Å andra sidan finns det tyvärr också mycket som tystats ner åt andra hållet. 90+ biverkningar inrapporterade mot aspartam läggs det mycket kraft på att tystas ner. Så jag är väldigt glad att ämnet lyfts, trots att det saknas tillräckliga kontrollerade studier på människa.
Pt kenneth says
Ngn borde ta reda på mer djupgående fakta än att referera till SVT O annan populärvetenskaplig smörja som bara plockar det smarrigaste från olika kassa studier för att skapa rubriker.
Linda says
Hej Anna!
Vad anser du om detta:
https://www.styrkelabbet.se/sotningsmedel/
Anna Sparre @ 4health.se says
Hinner inte kolla på hela den artikeln, men hänvisar dig att gå direkt till studierna. Titta tex på de israeliska studier som gjorts på hur tarmfloran förstörs av olika sötningsmedel och hur de ökar risken för autoimmun diabetes mm