Som ni säkert läst i otaliga inlägg från mig så är blått ljus en av våra stora bovar när det gäller sömnstörningar. Vår dygnsrytm styrs mycket av ljuset (men även av temperaturen) och nu visar en studie på möss att färgen på ljuset har större betydelse än man kanske insett. Forskningsresultatet visar att blått ljus håller mössen vakna, MEN grönt ljus får dem att somna snabbare.
Forskare vid universitet i Oxford har nu undersökt ljusets påverkan på oss närmare genom att studera hur sömn framkallas hos möss som exponeras för färgat ljus.
Det visade sig att grönt ljus får mössen att somna snabbt medan blått ljus stimulerar mössen, även om de till slut somnade.
Melanopsin är ett ljuskänsligt protein i några av ögats och i hjärnans nervceller. Det kommunicerar till suprachiasmatic nucleus (SCN), som styr vår dygnsrytm. De ljuskänsliga nervcellerna i ögats näthinna säger på så vis till kroppen att antingen öka eller minska tillverkningen av hormonet melatonin (gör oss sömniga) och kortisol (väcker oss, men utsöndras även vid stress).
Genetiskt förändrade möss som saknar melanopsin svarade inte alls på ljusets färg, vilket visar att det är proteinet melanopsin som styr mössens olika reaktioner.
Tidigare forskningsresultat visar att det blå ljuset från våra datorer och smarta telefoner håller oss vakna och den nya forskningen tyder på att ljuset spelar en liknande roll hos möss och människor, trots att möss är vakna på natten och människor på dagen. Återstår alltså att testa grönt ljus på människor.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-paverkar-skarmljuset-somnen
Lämna ett svar