Tre olika stammar / naturfolk som lever som jägare och samlare i Tanzania, Namibia respektive Bolivia har studerats. Forskare har studerat deras sömnvanor för att få inblick i hur våra förfäder kan ha sovit.
Forskarna utrustade stammedlemmarna med armband som mäter aktivitet och en del andra faktorer, som till exempel ljus i omgivningen.
Något som visade sig var att de inte gick och la sig när solen gick ner, utan i snitt tre timmar efter solnedgången. De gick heller inte upp direkt i samband med soluppgången, utan oftast ungefär en timme tidigare än så. Både tajmingen av sömnen och hur länge man sov var istället tätt knuten till den kallaste delen av dygnet.
Slutsatsen som forskarna dragit är att sömnen inte är särskilt tätt länkad till solljus, eftersom varken tiden då sömnen påbörjades eller när den avslutades var särskilt konsekventa i förhållande till soluppgång respektive solnedgång, utan att det istället är knutet till den kallaste delen av dygnet. Dvs temperaturen verkar vara viktig för sömnen.
Forskarna hoppas att det här ska kunna leda till en utveckling inom behandlingen av sömnproblem, eftersom man tidigare fokuserat mer på ljus än temperatur.
Jag tycker verkligen att detta stämmer bra med mina egna erfarenheter. De nätter jag sover som bäst är när det är kallt i sovrummet. Så fort temperaturen stiger så vaknar jag. Som sämst sov jag när min kropp var som varmast, dvs under graviditet och amning. Och om du missade det populära sömntipset jag delade med mig av för ett drygt år sen, så hade det just med temperatur att göra : https://4health.se/ett-grymt-bra-somntips
Men dagsljus är ju inte obetydligt (inte minst för andra saker än just sömnen, såsom serotoninproduktion). Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt säger att; “I dagens samhälle berörs vi inte av temperatursvängningar över huvud taget, och då är det klart att solljuset är otroligt viktigt för att ställa den biologiska klockan.”
Studien antyder också att dagsljus på morgonen verkar vara viktigast för dygnsrytm, dvs viktigare än ljus mitt på dagen “Light exposure was maximal in the morning and greatly decreased at noon, indicating that all three groups seek shade at midday and that light activation of the suprachiasmatic nucleus is maximal in the morning.”
Andra saker som studierna visade var att:
– De olika stammarna uppvisade liknande sovmönster, trots att de inte hade någon som helst kontakt med varandra.
– De sover faktiskt ungefär lika länge som vi gör idag på nätterna, dvs i snitt mindre de rekommenderade 8 timmarna. Men tilläggas ska att då räknar man faktisk sömn och har räknat bort eventuell vakentid på natten. Tiden från att de somnade på kvällen till att de vaknade på morgonen var ca 7 till 8,5h, och det var en hel timmes skillnad mellan hur länge man sov på sommaren och vintern. Dessutom sov de på dagen ibland, de tog alltså tupplurar vissa dagar, särskilt på sommaren då nattsömnen var kortare.
– De gick konsekvent upp samma tid på morgonen, eventuella dagliga variationer i hur länge man sov berodde istället på vilken tid man somnade på kvällen.
Forskarna säger att “The daily cycle of temperature change, largely eliminated from modern sleep environments, may be a potent natural regulator of sleep.”
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(15)01157-4
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vi-sover-mer-inte-mindre-an-vara-forfader
[…] en av våra stora bovar när det gäller sömnstörningar. Vår dygnsrytm styrs mycket av ljuset (men även av temperaturen) och nu visar en studie på möss att färgen på ljuset har större betydelse än man kanske […]