❓Har du ett fikonträd i din närhet – i din trädgård eller hos någon du känner?🙋♀️
Allt fler fikonträd syns runt om i trädgårdar i Sverige. Oftast härdiga Bornholmsfikon.
Har du ett fikonträd i Sverige så känner du säkert igen fenomenet med ett fåtal fikon som mognar i slutet av sommaren, och därefter alla små gröna frukter under hösten som inte hinner mogna eftersom soltimmarna blir allt färre. 🍃
Efter den första skörden växter det nämligen till nya frukter på fikonträdet, som på sydliga breddgrader ger en andra skörd under vinterhalvåret.
Det är oavsett bra att nypa bort de frukter som kommer efter första skörden, så att trädet istället kan fokusera på att göra fler och större frukter till kommande sommarskörd. Så varför inte då passa på att ta vara på dessa.
Så här i oktober plockar jag ett par gröna fikon varje dag som jag skivar och steker. Funkar utmärkt, och är gott som grönsak. Smaken är inte särskilt söt, men det är ett gott fibertillskott för tarmfloran, som dessutom innehåller näring i form av bl.a. kalium och B-vitaminer.
Stek dem försiktigt i mycket fett och med en nypa salt
Ta vara på det vi har. Det finns betydligt mycket mer ätbart i naturen, än det finns oätligt och giftigt 🙌
❓Vad tar du vara på i oktober och november?🙋♀️
Använd taggen örter för mer örtkunskap och ätbara ogräs https://4health.se/tag/orter eller om du söker på “ätbart i naturen” i sökrutan här på 4health.se https://4health.se/?s=ätbart+i+naturen
Och missa inte att lyssna på podcastavsnitt 321: Ätbart, klimatsmart, plånboksvänligt & hälsosamt. Maten du inte visste om
🎧 4Health med Anna Sparre
Finns i alla podcastappar
Lämna ett svar