Måste man stretcha efter träning? Den frågan ställdes till fysiologiforskaren Mikael Mattsson.
– Nej, det måste man inte, och den där korta stretchen man gör lite slentrianmässigt, den har i stort sett ingen effekt alls. Ska man bli rörligare måste man göra det i flera minuter, säger Mikael Mattsson, på gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Om nu den korta stretchingen inte ger någon effekt, varför har man lärt sig det?
– Jag tror att det beror på att man försöker trycka in allt i korta pass, först en kort uppvärmning, ett kort träningspass och sedan har man lite tid över på slutet när man stretchar. Det finns ju ingen som tror att man får superbra kondition av att jogga lite lugnt i tre minuter, men av någon anledning tänker man att det ska räcka med väldigt liten insats när det handlar om stretching och rörlighetsträning.
Är det just bättre rörlighet man vill få ut av att stretcha?
– Precis, det finns ju de som kanske tänker att stretching hjälper mot träningsvärk också, men det är en myt. Däremot kan man känna att man blir av med stelhet direkt efter ett pass men det handlar framförallt om att man tål mer i stunden, smärtreceptorerna blir lite mindre känsliga. Men det försvinner till nästa dag så det ger ingen bestående effekt.
Om du fick ändra i påståendet ”Man måste stretcha när man har tränat”, hur skulle det låta då?
– Man måste inte stretcha, men om man vill bli rörligare hjälper det, men det tar sin tid.
Jag, Anna, håller med om det mesta som sägs här, men man bör ju påpeka att all stretching, hur kort den än är, är en sorts rörelse, en aktivitet, som är bra för din blodcirkulation och motsatsen till det farliga stillasittandet. Jag anser därför att all stretching och rörlighetsträning. även om den är väldigt kort, är väldigt hälsosam!
Så stretcha lite i helgen 🙂
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vv-kollar-ska-man-stretcha-efter-traning
MariaF says
Sedan en tid lyssnar jag på Dr Phil Maffetone (coach till långdistans-/triathlatleter) och Dr Nicholas Romanov (POSE-metoden, fd tränare åt Sovjets olympiska löpare) som båda avråder från stretching i traditionell mening. De anser att muskeln kan dra ihop sig och den kan slappna av, den statiska stretchen förstör mer än den tillför. Dr Romanov har ett flexibilitetsträningsprogram istället för ökad rörlighet där övningarna ofta påminner om stretch men är mer av “gungande “typ. För mig som varit stel hela livet är programmet svårt att genomföra men jag tror det är riktigt nyttigt för att öka, eller i alla fall bibehålla, sin rörlighet upp i åren.
Anna Sparre @ 4health.se says
Låter klokt, jag sitter personligen sällan stilla när jag stretchar, utan gör stretande rörelser. Och väljer jag en statisk position, typ spagat, så “gungar” jag mig ner
Gun says
I mitt jobb som massageterapeut arbetar jag med spända, förkortade muskler. Jag vill betona att massage i kombination med manuell töjning av muskulaturen ger ett fantastiskt resultat.
Jag hävdar att stretching är otroligt betydelsefullt och viktigt!
Anna Sparre @ 4health.se says
Instämmer Gun! Jag tycker definitivt att man ska stretcha, men vill betona att man gärna ska stretcha ganska länge i varje position för att få verklig effekt på bindväv etc. Och sen just det här att man kanske inte tvunget ska stretcha just innan eller efter träning alltid. Oavsett, stretcha gärna och ofta och gärna länge 🙂