Nej, tvärtom är jag personligen övertygad om. Inte minst för att jag sett personer med diabetes bli friska och medicinfria med hjälp av en lågkolhydratkost inför mina egna ögon.
I studien skriver man bl.a. att
•Of 9689 middle-aged Australian women, 10% developed type 2 diabetes over 15 years.
•Carbohydrate restriction was associated with a 27% higher risk of type 2 diabetes.
•This association was attenuated after adjustment for BMI.
•The association was comparable for women with and without prior gestational diabetes.
•Women should be advised to avoid carbohydrate restricted diets low in fruit and grains
Den här studien hade några brister, och det värsta var att forskarna inte anpassade slutsatsen efter övervikt/ BMI. De kvinnor som begränsade kolhydrater i sin kost var i större utsträckning överviktiga – det var därför de åt en lågkolhydratkost från första början. Övervikt och diabetes typ 2 hänger tätt ihop eftersom de båda har en stark koppling till hormonet insulin, och framförallt insulinresistens.
När datan i studien justerades för BMI försvann sambandet mellan lågkolhydratkost och typ 2-diabetes.
Slutsatsen i denna studie borde alltså snarare ha varit att kvinnor som är överviktiga är mer benägna att begränsa kolhydraterna.
Ta inte rubriker om forskningsstudier som sanning innan du tittat närmare på studien i fråga. Mer om att tolka forskning: https://4health.se/?s=tolka+forskning
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(19)30413-2/abstract
Pehr-Johan Fager says
Hej Anna!
Intressant artikel och intressant ämne att diskutera. Har du bara läst abstract eller hela artikel? Retar mig att det ska kosta $ 35,95 att få tillgång till den, men jag får väl ta “smällen” som så många gånger tidigare.
Det hela är ett mycket komplext område och studien visar bara att den som tror att LCHF skulle vara en garanti för att inte få diabetes 2 har fel. Det finns så många andra faktorer än insulin som avgör hur glukosupptaget och glukosmetabolismen fungerar. Faktum är ju också att protein också höjer insulinnivån efter en måltid. Sen finns det en rad hjälpämnen som gör att glukos som kommit in i cellen lagras som glykogen. Utan dessa och för lite motion (förbrukning av muskelglykogen) kan inte heller mer lagras, och risken för förhöjt blodglukos ökar. De med övervikt har säkerligen en större risk för det då övervikten inte kommer av att man äter för lite eller rör sig för mycket.
Ska läsa artikeln och skriva en egen kommentar så snart jag hinner.
/Pehr-Johan
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Pehr-Johan!
Absolut finns det många andra saker som påverkar – inte minst mineraler och spårämnen som behövs för att insulinmekanismen ska fungera.
Men den här studiens upplägg tittade inte på det. Som vanligt drar man alltför långtgående slutsatser av underlaget som finns
Miriam says
Hej Anna,
En annan teori är att det är fettet som egentligen är orsaken till diabetes 1 och 2. Att fettet hindrar kroppen, cellerna och levern att ta till sig glykos och tillgodose sig det. Kombinationen av för mycket fett och socker tillsammans som är orsaken, inte sockret/glukos i sig. Att det egentligen är en dålig lever och ett för högt fettintag, som orsakar insulinresistens och typ 2 diabetes. En dålig lever kan du inte lagra glukos och då inte heller reglera lågt blodsocker och frigöra glukos när kroppen behöver det (Hypoglykemi).
Trevlig fredag och helg! 🙂
Bästa hälsningar Miriam
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, kombination fett och socker är hemsk
Joel says
Det är enbart skitsnack att LCHF orsakar sockersjuka! Jag stressade och åt mig till tvåan, gick därför över direkt till “eskimådieten” som det hette på den tiden.
Ja, vad hände? De två första åren gick jag ner 40 kg. Detta har jag hållit i 18 år nu. Jag har inte varit sjuk eller hungrig alls och jag har inte motionerat mera än att ha gått till och från bilen…
Anna Sparre @ 4health.se says
härligt, instämmer med dig