Jag vet inte om detta enkla recept får kallas tryffel, men det smakar underbart och det är definitivt nyttigare än de flesta recept!
Ingredienser:
Smör (riktigt smör naturligtvis, använd aldrig margarin el. dyl)
Kakao
Honung
Låt en bit smör stå framme en stund och mjukna
Blanda ner kakao i smöret, lite i taget tills blandningen fått en fin brun färg. Ta inte för mycket kakao, då blir smaken för bitter
Söta med lite honung
Forma till tryfflar med en liten sked eller med händerna
Sila kakao över tryfflarna, eller rulla tryfflarna i kakao
Tricket för att detta recept ska bli så nyttigt som möjligt är att minska på honungen efter hand. Första gången man gör dem vill man gärna söta ganska mycket så att det smakar som “vanlig” choklad. Är man en chokladälskare brukar man kunna minska sötningen med tiden och ändå uppskatta smaken
Gillar man ischoklad så gör samma recept, men använd kokosfett istället för smör. Sätt de färdiga tryfflarna i kylskåpet så att de stelnar.
Visste du förresten att kakao är en nyttig antioxidant? Kakao innehåller också bl.a. Magnesium, som är en viktig mineral, och har dessutom visat sig ha en blodtryckssänkande effekt.
Dock är kakao en ofta besprutad växt, så det kan vara en idé att fundera över om man vill investera i ekologisk kakao för att slippa kemiska besprutningsmedel.
Tips: Använd kategorierna under rubriken Hälsotips längst ner i högra kolumnen för att sortera ut de inlägg du är intresserad av, t.ex. recept
Maria/way2go says
Jättebra recept! Vill man ha bort honungen men ändå ha lite annat än bitter kakaosmak är ett bra tips att ha i ganska mycket vaniljpulver eller lite kanel om man tycker om det. Det ger en lite sötaktig smak i sig självt, utan att egentligen innehålla något sött alls. Personligen rullar jag gärna tryfflarna i ekologiska kokosflingor också, men din variant är helt klart mer “vuxen”! 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Vad bra, tack för tipsen Maria!