En mindre svensk undersökning gjordes på kvinnor som dricker surt respektive basiskt (dvs hårt) vatten. 50 kvinnor i en grupp med vatten under 6,5 i pH-värde och 50 stycken kvinnor med vatten med ett pH-värde på minst 7,0.
Studien visade att de som dricker surt vatten har mer hälsoproblem än de med hårt vatten.
Resultat hälsoproblem: antal i sura respektive antal i basiska gruppen
- Hjärt- och kärlproblem 18 resp. 10 st
- Mag- och tarmproblem 41 resp. 20 st
- Hudproblem 48 resp. 19 st
- Muskelvärk 8 resp. 2 st
Man antar att detta beror på skillnaden i mineralinnehåll i vattnet. Det sura vattnet är mineralfattigt, medan det hårda vattnet är rikt på bl.a. kalcium och magnesium. Men det sura vattnet innehöll också högre halter av giftiga tungmetaller.
Mitt tips: Dricksvatten kan du själv filtrera med ett kolfilter för att bli av med tungmetaller. Anna- och Britakannorna är några enkla lösningar. Tänk dock på att mineralinnehållet då blir lägre. Äter du näringstät kost får du dock i dig de mineraler du behöver – nötter tex är en utmärkt källa för nästan alla mineraler.
Pernilla Sjöberg says
Hej!
Du nämnde i en podd väldigt kort om vattenreningsverk. Det var ett avsnitt där du nämnde om att p-piller,- samt läkemedelsrester läcker ut i grundvattnet. Jag hade gärna hört mer om hur just vattenreningsverken fungerar.
Vilka ämnen renas där? Och är filtreringen bättre nu än förr då vi använder mer läkemedel? Visst kan väll mycket små mängder metaller vara bra för oss. Men överstigs den gränsen i vattnet som kommer ur kanen? Bör vi ha en Brita kanna hemma i kylen som filtrerar vattnet ytterliggare? Hörde att man inte riktigt vet om det är skillnad med en sådan filtreringskanna, däremot är min uppfattning att det aktiva kolet i kannan är mycket potent till att rena. Hur är det egentligen?
För övrigt, Anna, så är din podd GRYM! Du har mycket intressanta ämnen som din röst och upplägg av diskussionerna är pedagogiska och förståeliga!
Heja dig!!!
Anna Sparre @ 4health.se says
sök i sökrutan här på 4health på kranvatten så kan du läsa om detta
Jag använder själv Britakanna. Men tyvärr har vi i södra skåne mycket arsenik mm i grundvattnet som inte verkar renas med en vanlig britakanna. Visar sig också i tester att jag bl.a. har förhöjda arseniknivåer i kroppen
Helene Sjögren says
Jag har fått radon i min kropp sen jag flyttade till Simrishamn från Göteborg. Jag vet det genom håranalys. Beror det på vattnet?
Anna Sparre @ 4health.se says
Hårmineraltest är lite klurigt – inte helt säkert när det gäller alla ämnen.
Och har du radon kan det även vara något som suttit utanpå håret
Christian says
Hej Anna,
Jag arbetar som vattenreningskonsulent. Mitt tips till dig för att reducera läkemedelsrester, tungmetaller och mikroplaster är denna lösningen: https://callidus.se/produkter/callidus-doulton-dchcs/
Enkel att installera på befintligt blandare och kan även följa med ut på resa så dricksvattnet blir drickbart även där.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Christian
Tack. jag ser dock att du arbetar för företaget som du rekommenderar 🙂