Det är tydligen inte bara vi människor som har brist på B-vitaminer (vanligt bl.a. vid stress). Nu tror man att laxen i Sveriges älvar är hotad pga just tiaminbrist.
Tiamin eller vitamin B1 har många funktioner i kroppen. Det är ett koenzym som spelar en viktig roll vid metabolism av kolhydrater (och omsättningen av energi generellt), det är viktigt för normal funktion av hjärnan och nervsystemet, och det reglerar också hjärta och ådror. För att bara nämna några saker.
Extrem brist ger sjukdomen beriberi, men tidiga bristsymtom är ofta mentala. Det kan vara symtom som irritabilitet, trötthet, oro, sömnlöshet, depression, koncentrationssvårigheter, minnessvårigheter och förvirring. Men också snabb puls, ojämna hjärtslag, och nedsatt glukostolerans.
Tiamin, vitamin B1, finns i många livsmedel, bl.a. i kött och särskilt i inälvsmat, i frön och nötter, i grönsaker som sparris, ärter och groddar – och i jäst. (Särskild näringsjäst / Bjäst är ett bra tillskott om man skulle behöva det.) Men brist hos människor verkar inte vara så utbredd – om man inte äter stora mängder kolhydrater eller dricker mycket alkohol. Tänk dock på att detta vitamin är värmekänsligt. Så du behöver äta lite råkost eller åtminstone försiktigt tillagad mat.
Undersökningar av Sveriges älvar visar att 21 procent av laxkullarna drabbats av sjukdomen M74, som orsakas av tiaminbrist. Skälet är att laxhonorna i sin tur inte har tillräckligt med tiamin att föra över till romen.
I år har det visat sig att en stor del av laxhonorna i flera av Sveriges laxförande älvar producerar avkomma som dör till följd av tiaminbrist, brist på vitamin B1, enligt forskare vid Stockholms universitet. Samtidigt som laxar i Sveriges älvar ökar på grund av minskat fiske i Östersjön och älvar, undrar myndigheter varför så många laxar insjuknar i virus. Vad man glömmer är att orsaken med största sannolikhet är tiaminbrist.
Människan kan själv få i sig B1-vitamin på annat sätt men påverkas av tiaminbristen genom att arter riskerar att dö ut, och att maten troligen också innehåller mindre vitamin B1.
Tiaminbristen har varierat genom åren och orsaken till den är ännu oklar. En hypotes är tiaminbrist i växtplankton, som är den främsta tiaminproducenten. För mycket näringsämnen kan påverka Östersjöns ekologiska balans.
Tiaminbristen är också skälet till att vissa fåglar minskat. Fåglar som äter blåmusslor, som i sin tur filtrerar växtplankton.
Tiaminbrist sägs orsaka beteende- och reproduktionsstörningar och hjärnskador hos djur, och leder till överdödlighet hos fåglar och fiskar.
Tiamin produceras framför allt i de gröna växterna i vårt ekosystem. Djuren får det i sig genom att äta gröna växter och blåmusslor.
Tiamin är viktigt för livsuppehållande enzymer i cellerna.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/laxen-kan-slas-ut-av-tiaminbrist/
Staffan Pernler says
Kan inte användandet av anti-svamp och anti-mögel produkter i jordbruket vara orsaken till att b-vitamin producerande svampar och bakterier dör i floder och tillrinning till Östersjön? Man borde mäta b-vitamin i vattendrag som inte passerat jordbruk samt de sam har det, och söka spår av bekämpningsmedel, och korrelera datat.