Jag har fått frågor om det där med T-cellssvar och coronavirus. Generellt är det ju så att har man haft en viss infektion, tex av det nya coronaviruset CoV-SARS-2, så har man antikroppar mot detta specifika virus. Vårt immunförsvar består bl.a. av vita blodkroppar i form av B- och T-celler. De vita blodkroppar som kallas B-celler, producerar antikroppar som gör att kroppen kan känna igen och bekämpa farliga inkräktare, som bakterier och virus.
Det finns också olika sorters T-celler i vårt immunförsvar. Vissa T-celler är mer generella försvarare, men minnes-T-celler lär sig också, som antikroppar, att känna igen vissa smittämnen för att kunna angripa dem om vi smittas igen. En hyfsat förenklad beskrivning.
Immunförsvarets minnen av gamla förkylningar orsakade av snällare coronavirussläktingar kan vara en förklaring till varför covid-19 slår så olika hos olika personer.
Forskare har nämligen sett tydliga bevis för att personer som inte varit utsatta för covid-19-smitta, ändå kan bära på T-celler som redan är programmerade att svara på det nya viruset.
I en studie tidigare i år upptäckte de här forskarna, från La Jolla Institute of Immunology i USA, att mellan 20 och 50 procent av personer som inte varit utsatta för Sars-cov-2-viruset ändå bär på T-celler som verkar känna igen och svara på det. Det är alltså minnes-T-celler.
Teorin var att de här personerna tidigare varit smittade av covid-19-virusens snällare kusiner, coronavirus som orsakar förkylning, och att de har kvar ett T-cells-försvar mot dem, som också reagerar på covid-19.
Nu har samma forskare gått vidare. För att vara helt säkra på att deras prover verkligen kom från personer som inte varit utsatta för covid-19-smitta använde de prover från mellan 2015 och 2018, då sjukdomen inte fanns. Och i dem hittade de T-celler som reagerade både på virussekvenser hos de snällare förkylningsvirusen och sars-cov-2.
Det kan alltså vara så att en del av befolkningen som tidigare haft den här sortens förkylningar, bär på ett vilande immunförsvar, som ger dem ett försprång – ett skydd som gör att de inte blir lika sjuka, eller kanske rentav inte får några symtom alls. Men innan vi vet säkert behövs det mer studier på både människor och djur. Om det är fullständigt skydd, eller att somliga blir asymptomatiska, det är det vi inte vet i dagsläget.
I juni kom en uppmärksammad svensk studie som visade att siffran på hur många som utvecklat T-celler mot SARS-CoV-2 kan vara betydligt högre än de som utvecklat antikroppar.
Det tolkades då som att smittspridningen, och kanske immuniteten, i samhället var större än vad man kunde se bara genom att testa för antikroppar. Men den här amerikansk studien tyder på att personer som har T-celler som reagerar på covid-19 kan ha utvecklat dem när de exponerats för andra snällare förkylningsvirus.
Den svenska studien har fått uppdateras med informationen att man inte vet om T-cellerna kommer från SARS-CoV-2 eller från andra besläktade virus. Man kan inte veta till hundra procent att det inte är korsreaktiva svar. Det kan vara både och.
Mer via https://4health.se/?s=corona
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/08/04/science.abd3871
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7528440
Lämna ett svar