Forskare om tarmbakteriernas roll för hjärnans hälsa i Fråga doktorn.
Se via denna länk från 24 minuter och framåt (ska autostarta vid 24 min 🙂 )
Mer om detta via taggen microbiome och massor med poddar på ämnet, se podcastregistret: https://4health.se/podcastregister
Linda Gunnäng says
Hej Anna,
Har du läst boken “Happy food : om hur mat och lycka hänger ihop” av Niklas Ekstedt, Henrik Ennart? Jag är väldigt intresserad av tarmfloran och försöker läsa så mkt jag kan. Enligt denna bok är det bra att äta hela korn (och även råg). De trycks på att det ska vara hela eller skivade korn (och inte malet till mjöl) och att det då blir ypperlig mat för tarmfloran. Var är din inställning till detta? Vore jätteintressant att höra hur du tänker kring hela korn/råg. Klarar vi oss från problemet med gluten, om det bara är bakterierna i tjocktarmen som arbetar med kornet/rågen? Anser du att nackdelarna med gluten övervägs av fördelarna som kornet (främst skalet) ska ha för tarmfloran i sin helhet?
Tack för all kunskap du delar med dig av!
Mvh Linda
Anna Sparre @ 4health.se says
ej läst, men faktiskt gett bort ett ex till vän
visst kan fullkorn vara mat för tarmbakterier, men de flesta mår inte bra av spannmål. Nej, vi kommer inte ifrån gluten. Jag rekommenderar det inte, det finns så mycket annan mat för bakterierna
Linda says
Tack för snabbt svar!
Linda