Barn födda med kejsarsnitt löper större risk att bli överviktiga i ungdomen, jämfört med barn födda på traditionellt vaginalt vis, visar ny forskning.
Forskarna bakom studien har studerat data från 1 441 förlossningar utförda både vaginalt och med kejsarsnitt. När barnen befann sig i 2-8 års åldern, mätte de andelen som var överviktiga eller feta. Det visade sig att övervikt var 40 procent vanligare bland av barn som var förlösta med kejsarsnitt.
Forskarna, och jag själv, tror att den stora skillnaden kan bero på att de barn som föds med kejsarsnitt går miste om de nyttiga mikrober som finns i förlossningskanalen.
I studien har man även tagit hänsyn till faktorer som moderns ålder, utbildning, ekonomi, vikt innan och under graviditeten, barnets vikt vid förlossning samt exponering av luftföroreningar under barnaåren.
Liknade samband har också setts i andra och större studier.
Den mikrobiella förklaring som författarna till den här studien anger kan vara en bidragande orsak till fetma. En annan orsak kan vara att barn till kejsarsnittade kvinnor får en senare amningsstart och ammas i genomsnitt kortare tid än barn som föds den normala vägen. Även det påverkar tarmfloran och risken för barnfetma.
Men barn som föds med planerat kejsarsnitt går också miste om ”stressen av att födas” och uppvisar lägre grad av gener som aktiveras vid födseln. Bland annat kan gener som reglerar kroppens svar på föda påverkas.
Mer om tarmflora via taggen microbiome
Om du är intresserad av detta ämne finns det också många fina podcastavsnitt på temat. Nu senast avsnitt 109 med Sanna Thörsleff berglund, och tidigare inlägg där jag har pratat tarmflora – avsnitt 44, 46, 51, 80
Lämna ett svar