Genom att studera tarmfloran hos bebisar, visar man hur astma utvecklas hos barn. En ny studie visar att en rubbad tarmflora första tiden i livet är kopplad till betydligt högre risk att få astma.
Bebisarna med rubbad tarmflora hade tre gånger högre risk att ha allergi vid två års ålder och astma vid fyra års ålder
Forskare analyserade bajs från bebisar på en till elva månader. Man tittade på bakterier och svamp i avföringen, och baserat på det delades bebisarna i tre olika grupper.
Forskarna analyserade även metaboliter från mikroorganismerna i bajset.
En grupp saknade vissa viktiga tarmbakterier och hade mer svamp i tarmen. Det visade sig också att bebisar med en bättre tarmflora hade ämnen (metaboliter från mikroorganismerna) som dämpar inflammation i sin avföring (kortkedjade fettsyror), medan bebisar med en rubbad tarmflora saknade dessa ämnen. Bebisar med rubbad tarmflora hade andra fettsyror/metaboliter, bl.a. en fettsyra som kallas 12, 13 DIHOME – ett ämne som är kopplad till astma hos vuxna. Forskarna kunde dessutom visa att denna fettsyra och en sämre tarmflora triggar igång immunceller och reducerar mängden Treg-celler! (mer om Treg-celler i podcastavsnitt 89 om immunförsvaret) . Något som alltså också borde vara kopplat till risk för autoimmuna sjukdomar (!!)
Högriskgruppen, alltså bebisarna med sämre tarmflora, hade bland annat mindre bakterier av sorterna Bifidobacterium, Akkermansia och Faecalibacterium; medan de hade mer svamp i form av Candida och Rhodotorula – och som sagt proinflammatoriska metaboliteter.
Vidare: Tre månader gamla bebisar med låga nivåer av fyra viktiga sorters bakterier hade vid ett års ålder signifikant mer varningssignaler för astmautveckling än bebisar med normala nivåer av bakterierna.
Amning, vaginal förlossning och husdjur och annan ”riktig smuts” under första levnadsåret är annat som skyddar mot allergi och astma – just pga mikrofloran.
Tidigare har jag bl.a. berättat om probiotikatillskott under graviditet och koppling till allergier och eksem: https://4health.se/tarmbakterier-mot-allergi
Mer om tarmflora och mikrobiom via taggen microbiome
Lyssna gärna även på avsnitt 44, 46, 51, 80 och 109 av podden på detta spännande ämne.
Majso says
Hej
Mitt barn fött 2014 föddes med kejsarsnitt. Jag ammade helt till 6 månader och sedan fortsatte vi amma länge. Till och med nu ibland. Vi hade katt tills han var ca 8 månader och flyttade när han var 1,5 år så lite sånt har han fått. Jag vill försöka bidra till hans hälsa på bästa sätt. Han är nu inne i en sån ålder när han är lite kinkig med maten men han äter inte godis, i så fall är det nötter och torkad frukt. Men jag funderar på vad annat jag kan göra förutom den vardagliga kosten. Han verkar gilla att leka och äta oobleck alltså potatismjölsvatten (resistent stärkelse) så jag tänkte försöka få in det oftare. Min mamma gör också mjölkkefir ibland men han är inte så intresserad av sånt hemma. På föris äter han filmjölk (och corn flakes till mitt förtret). Har du nåt bra tips för att hjälpa till att främja tarmfloran hos barn? Smoothies är han inte heller intresserad av just nu annars är ju det bra att slänga i lite ditt och datt i.
Skulle du kunna berätta lite mer om hur ni gör med ditt barn som jag förstod är född 2013. Går han på förskola? Hur har ni gjort med maten där? Min har fått glutenfri kost. De har socker ibland, när det är sylt till pannkakor men annars inte mycket. De hade blåbärssoppa men verkar ha tagit bort det efter mitt påpekande om 10% socker och likaså jordgubbsfilen. Mitt barn är inne i en period där han, om det finns ris eller pasta eller korv, bara äter det och inget annat av det som erbjuds. Min sambo gillar ris men kompromissen blir att lägga mycket smör i riset så han får i sig fett de gångerna också. Hur är det med er familj, om du kan tänka dig att bli lite privat, har du sambo/pappa med i bilden? Och i så fall är hen helt med på din linje? Kan du göra nåt program om hur man gör i en familj för att liksom komma till nån medelväg när inte alla är riktigt lika intresserade av att leva hälsosamt eller strikt eller vad man nu vill kalla det. Ibland känner jag mig som en polis som kollar allt som släpas hem.
Mitt barn dricker även mjölk på förskolan, men inte hemma. Nu efter att ha lyssnat mer på det här om mejeriprodukter skulle jag vilja att han avvande sig vid mjölk som måltidsdryck. Jag tänker inte sätta honom på mjölkfritt på förskolan för då blir det ofta soja- eller havreprodukter istället men just att dricka mjölk i glas känns så onödigt. En fröken svarade att han gillar mjölk och dricker ett glas till lunch. Att de också tycker det är bra att ge det då han inte alltid äter så mycket av maten. Jag känner mig så kluven. Känner mig som den där tråkiga extremistmamman som förvägrar mitt barn bra mat. Fast det är ju bara det att jag inte tror att mjölkdrickande är bra. Jag ångrar att jag inte sa till om mjölk redan när han började i våras men jag tänkte verkligen inte på det då.
Så det blev lite personligt men det vore intressant med nåt avsnitt om de här frågorna som säkert många tampas med för att köra sitt eget rejs och bara ha utmaningen att stå emot suktande utanför hemmet eller andra vuxna familjemedlemmars grejer är en sak. Att också ha ansvar över ett barn som själv har en vilja och känslor och där man är fler som bar bestämmanderätt och åsikter är en annan sak. Och alla runtom som tycker att lite av varje är ju helt okej varför hålla på och krångla? Hur mycket ska man kämpa och hur mycket ska man ge upp? Mitt barn har inga problem eller allergier (på pappans sida finns allergier). Än.
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej!
Tack för din långa kommentar
Om du använder taggen barn kan du se lite vad jag skrivit i inlägg om mat till min son
På förskolan äter han som alla andra. Däremot har jag försökt påverka dagismaten så mycket jag kan – de har tex bytt ut margarin mot riktigt smör och serverar ofta ägg till frukostmackorna. Ibland har de ”plockmat” som mellanmål istället för flingor etc. Men såklart finns det mycket kvar att önska. Där hemma är jag noga med att han får smaka och äta mycket grönsaker av olika slag. Han får själv vas involverad i att både plocka och skala morötter, skörda grönkål etc. På så sätt är det roligare. Är också noga med att han får i sig en del fett runt dagis – smör, kokosolja, avokado etc
Men i stora drag äter han samma som jag gör.
Självklart kan jag också göra något podcastavsnitt om det vid tillfälle. Lyssna så länge på Monique i avsnitt 45. Jag gör inte som henne, men hon har många kloka tankar