Enligt en ny metaanalys så konstaterar man att slumpmässiga kosttillskott inte förbättrar din hälsa.
De förebygger inte allvarliga sjukdomar och förlänger inte livet enligt översiktsstudierna.
Det är en ny stor studie där forskarna har analyserat 179 tidigare studier som publicerats 2012 till och med 2017.
Deras studie visade väldigt låg nytta eller ej signifikanta resultat för vissa preparat, de flesta preparat visade ingen effekt, medan vissa tillskott ökade risken (antioxidantblandningar).
Kosttillskott i form av D-vitamin, C-vitamin, kalcium, selen, betakaroten eller multivitamin gör varken nytta eller skada, enligt studien. De visade sig inte ha någon inverkan alls på risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller att dö i förtid. Man konstaterar dock att det finns grupper i samhället där det finns belägg för att kosten inte alltid räcker till och att kosttillskott då kan vara nödvändigt, såsom D-vitamin till spädbarn, folsyra till den som kan tänkas bli gravid och B12 till vegetarianer.
När det gäller kosttillskott med höga koncentrationer av enskilda vitaminer eller mineraler kan det till och med kan vara skadligt, om inte brist konstaterats. Höga koncentrationer av enskilda vitaminer eller mineraler kan bland annat störa upptaget av andra näringsämnen och rubba balansen så att man riskerar att få brist på andra näringsämnen istället.
Personligen säger jag testa! Test, don’t guess. Att börja med ett Näringsstatus/ organix är en bra start! Men tillskott som tex D-vitamin på vintern, omega-3 de dagar man inte äter fisk, och ett tillskott av selen, är något de flesta som bor i Sverige kan ta utan att testa. Jag ska också tillägga att det finns vissa antioxidantpreparat som har massor med fina studier och visar mycket bra effekt. Tex pycnogenol som du ser på bilden. Och att studiens resultat såklart beror på innehåll och kvalitet i de preparat som använts i studierna. Huvudbudskapet är att testa, inte gissa; samt att välja kosttillskott med omsorg – bra kvalitet och märken som innehåller rätt former av vitaminer, mineraler etc för ändamålet.
“Their systematic reviews and meta-analyses showed generally moderate- or low-quality evidence for preventive benefits (folic acid for total cardiovascular disease, folic acid and B-vitamins for stroke), no effect (multivitamins, vitamins C, D, β-carotene, calcium, and selenium), or increased risk (antioxidant mixtures and niacin [with a statin] for all-cause mortality). Conclusive evidence for the benefit of any supplement across all dietary backgrounds (including deficiency and sufficiency) was not demonstrated; therefore, any benefits seen must be balanced against possible risks.”
Mer via taggen tillskott https://4health.se/tag/tillskott
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718345601
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/vitamintillskott-forbattrar-inte-din-halsa
Ann Järvestad says
Tack för ännu ett intressant inlägg. Jag äter Acetyl L-Karnitin och Acetylcystein, räknas det också som ett onödigt kosttillskott? Är 60 år och tar det mot åldrandets avigsidor ?.
Hälsningar Ann
Anna Sparre @ 4health.se says
det är saker som är bra för de flesta. Men NAC är en svavelinnehållande aminosyra, så har man problem med svavelmetabolismen, eller överväxt av svavelanvändande bakterier funkar inte det så bra
Ann Järvestad says
Tack! Började äta efter att ha lyssnat på en av dina poddar. Har inte missat ett avsnitt, har lärt mig mycket av dig. Har ingen aning om jag har problem med svavelmetabolismen, hoppas att det inte är så. Äter även q 10, det borde väl inte heller vara några problem? //Ann
Lisa says
Hur kan man ta reda på om man har problem med svavel? Organic acids eller DNA health?
Anna Sparre @ 4health.se says
nja, det är inte riktigt så enkelt. Det kan också bero på toxicitet. Men visst, båda de tester ger en fingervisning. DNA Health testar CBS, har man snabbt CBS sätter det högre belastning på SUOX som sköter mkt av svavelmetabolismen. I organix kan en hög belastning på detox i kombination med högt sulfat vara indikationer
Irene says
Är aminosyror kosttillskott? Har börjar äta några av de och mår så mycket bättre.??
Anna Sparre @ 4health.se says
ja, de är tillskott, men tror att studien mest fokuserat på andra tillskott
johan eckerstein says
Anna, har en relaterad fundering som jag skriver har da det sakert ar manga som undrar. Dosering kring tillskott? Manga av oss tar sakert tillskott mycket for att vi inte far i oss en tillrackligt naringstat mat. Dvs lite kommer fran maten och sa kompletterar man med tillskott (for att komma tillbaka till naturlig niva). Darmed far jag for mig att dosering ar “gradvis” dvs det finns inga troskelvarden (du maste ata X annars far det ingen paverkan alls) utan mer “ju mer du ater ju mer effekt”. Ar det din uppfattning ocksa eller finns det tillskott dar om man inte ater en viss niva kan man lika garna inte ata alls?
Tack pa forhand!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Johan!
Oftast inga tröskelvärden.
Min åsikt är att många tar för höga doser. Visst kan man megadosera i korta perioder om man botar någon åkomma. Men tar man bara för att stötta upp intaget från mat så räcker mycket låga doser. En del tillskott får man dela kapslar etc
Lisa says
Ok, jag vet att jag har snabbt CBS. Heterozygot på 699. Hur kan jag gå vidare då? Ska jag gå vidare med ett organic acids lämpligast? Eller räcker det att veta att man har högre CBS-aktivitet? Om man gör ett organic acids, kan man boka rådgivning hos dig då?
Anna Sparre @ 4health.se says
du kan maila mig för att boka test och rådgivning
Camilla says
Vad säger du om Vitae pro som det görs reklam på tv om? Personligen tycker jag att det är märkligt att de får göra en reklam som lovar nästintill mirakel…