Tänkte ge en liten inblick till hur långt från naturen vi faktiskt är, även om vi gör vårt bästa och köper rena råvaror i grönsaksdisken.
Länkar till en kort artikel om hur man försöker hitta generna som gör frukt och grönsaker gigantiskt stora. Det är ju så att de flesta frukter, tex äpplen är enormt mycket större och sötare än vad de var för säg 50 år sen. Och många grönsaker är inte “ursprungsväxter” åtminstone inte i Europa, utan kommer från mänsklig förädling och “framavling”.
Sammanfattning av artikeln i fråga:
Genen som gör bifftomater så stora har nu hittats, och forskarna tror att det kan leda till nya betydligt större frukter.
I alla tider har odlare försökt korsa olika sorter med varandra för att få så stora och smakrika grönsaker som möjligt. Det gäller inte minst tomater, där utbudet av sorter exploderat.
Men nu kan modern genteknik kanske ge oss både jättetomater och monsterstora frukter av olika slag i butikshyllorna. Forskarna har kartlagt två gener vars samspel med varandra avgör hur stora tomater blir. Den ena stimulerar tillväxten av stamceller i plantans övre del, medan den andra genen, som kallas Clavata-genen, håller den här tillväxten i schack.
Forskarna har framför allt studerat varför bifftomater blir så mycket större än andra tomatsorter, och det är här man sett att genen som bromsar den okontrollerade tillväxten av stamceller, har fått en mutation i bifftomaterna. Förändringen av Clavata-genen ligger bakom bifftomaternas uppsvällda format.
Det hela är dock inte helt oproblematiskt att få att fungera i praktiken i växtförädlingen, eftersom den här genens funktion normalt får frukternas tillväxt att fungera. En okontrollerad tillväxt av stamceller är inte bra vare sig för människor eller växter.
Enligt forskarna, som redovisar sina resultat i Nature Genetics, förekommer ett liknande samspel för tillväxten i de flesta plantor. En ny väg till uppumpade frukter och grönsaker skulle därför kunna ligga öppen om den här kunskapen utnyttjas.
Artikeln: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tva-gener-avgor-tomatens-storlek
Tjej says
Hej!
Tack för en helt otrolig blogg och podd. Du är verkligen SÅ otroligt kunnig och duktig på att lägga fram fakta.
Jag har nu lyssnat på nästan alla dina poddcasts med fokus på dem om gluten, autoimmunitet och hypotyreos.
Jag är 22 år och har själv, för ca 5v sedan, fått veta att mitt tsh är högt och att jag kommer få hypotyreos. Jag har en autoimmunitet emot sköldkörteln och därmed hashmotos. Har sedan 1,5 år uteslutit gluten pga jag upplevt att jag är känslig mot det, har ibs och dylikt. Men nu vill jag försöka hjälpa min kropp att hålla sköldkörteln vid liv och inte få fler sådana sjukdomar. Jag äter sedan 5 v tillbaka inte mjölkprodukter och har nu förstått att även nattskatteväxter bör utesluta samt bönor. Just nu känns det inte som det finns mycket att välja på och som att vardagen blir svår om man ex vill resa utomlands på all inclusive och/eller gå ut och äta…Har du tips på vad man faktiskt bör/kan äta och vilka grönsaker som är bra (då ex kål och spenat inte heller är bra)? 🙂
Undrar också om du har tips på bra kroppstvål, handtvål, solkräm och schampoo, balsam? Jag har precis beställt Eilas örtschampoo, c/o gerd’s deo och funderar över om balsamen du skrivit ned till balsammetoden är okej att använda? Så otroligt vilsen i allt detta.
Äter i nuläget mycket nötter, ägg och frön till mina måltider med kyckling, lax, torsk osv men har hört och läst här att man borde utesluta just dessa vid en autoimmunitet? Självklart gör jag det om det påverkar min hälsa positivt men jag behöver dessutom lägga på mig några kilon, tränar och behöver därför tillräckligt med mat. Tycker mycket om just ägg till omelett, kokt och nötter. En person jag läste om skrev att paranötter och mandlar var bra för sköldkörteln och sedan läser jag att just nötter och frön inte är bra…Som sagt, en djungel 🙂 Hehe.
Skulle vara så otroligt tacksam om du kunde besvara några av dessa frågor. Tusen tack på förhand.
Kram tjej 22.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för din fina feedback!
Sk försöka ta med din fråga i någon podcast, men har du mer bråttom är du jättevälkommen att boka telefontid med mig. Ha en härlig dag!
Tjej says
Tusen tack själv för att du besvarade min kommentar, och även så snabbt. Det skulle vara supersnällt:) Har ju dock som du säger lite “bråttom” då jag vill försöka göra så många rätt jag kan snarast.
Hur fungerar det med telefontider? Har du tider ex ons eller torsdag denna vecka alt någon tid kommande vecka samt vad kostar det?
Anna Sparre @ 4health.se says
Alla priser hittar du under rådgivning här på sidan. Sen får du maila mig så hittar vi en tid till dig
Ha en fin dag!
Martina Fransson says
Hej Anna. Först o främst TACK för mycket bra o intressant podcast o blogg! Följer med glädje o nyfikenhet allt du pratar o skriver om.
Jag var på massage igår o då berättade terapeuten om något som kallades Juiceplus. Var tydligen väldigt nytt i Sverige o gick ut på att man tar tre olika tabletter tre gånger om dagen. Dessa tabletter, innehållande grönsaker, frukt resp. bär, skall vara fullproppade med näring o massa bra saker.
Jag blev nyfiken på dessa men känner att jag vill veta mer innan jag slår till. Speciellt då priset va ganska högt anser jag, 800 kr /månad. Har du koll på detta med Juiceplus? Vad är i så fall din åsikt?
Trevlig sommar! Mvh Martina
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för fin feedback!
Känner inte till det, men är allmänt skeptisk till att stoppa i sig det i pillerform. Något av det viktigaste i grönsaker och frukt är själva fibrerna som ska bli bakterieföda, inte vitaminerna i sig…