Malignt melanom utvecklas betydligt mer aggressivt hos den som samtidigt får kosttillskott med antioxidanter, visar ny svensk forskning. Gruppen bakom studien uppmanar till försiktighet med tillskotten för alla cancerdrabbade.
Forskargruppen har även tidigare visat på kopplingen mellan aggressiv cancerutveckling och kosttillskott med antioxidanter. I fjol handlade det om hur primärtumören hos möss med lungcancer växte snabbare av tillskotten. Sjukdomen både påskyndades och förvärrades.
Nu gäller det hudcancerformen malignt melanom där försök på möss verifierats av studier på mänskliga cancerceller. Primärtumören som växer på huden på mössen påverkades inte alls. Den var inte större, den var inte mer aggressiv. Vad som hände var att förmågan hos cellerna att sprida sig i kroppen fördubblades, en helt annan mekanism än i lungan och mycket allvarligare eftersom primärtumören oftast inte är speciellt farlig medan metastaser är det som folk med cancer dör av.
Studierna visar att antioxidanter visserligen skyddar friska celler från fria radikalers negativa påverkan, men så fort en tumör uppstår värnar antioxidanterna även cancercellernas fortlevnad.
Den nya forskningen, och tidigare stora kliniska studier på 90-talet då man inte förstod varför antioxidantbehandlade personer fick mer cancer, visar att om man redan har cancer eller kraftigt ökad risk för en viss sorts cancer, ska man överväga att undvika kosttillskott med antioxidanter. De kan göra att tumören växer fortare eller sprider sig fortare.
Notera att det här inte gäller antioxidanter i kosten, det son har studerats gäller extra tillskott. Tidigare forskning på tillskott har visat liknande saker, om än inte lika allvarligt, snarare att tillskott ofta kan vara verkningslösa. Läs mer under taggen tillskott
Följ hellre råden om cancer som du får i avsnitt 40 av podcasten
http://stm.sciencemag.org/content/7/308/308re8
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/antioxidanter-ger-hudcancer-mer-fart/
Rolf Löfgren says
På Newsvoice, en kritisk artikel om denna forskning.
Professor Martin Bergö kritiseras av hälsoexperter för studie på antioxidanter
http://newsvoice.se/2015/10/13/professor-martin-bergo-kritiseras-av-halsoexperter-for-studie-om-antioxidanter/
Anna Sparre @ 4health.se says
Ja, de som uttalar sig är de som säljer kosttillskott… 🙂
Hoppetossa says
Hej. Först vill jag tacka för dina bra o trevliga podcast. Jag blev också orolig när jag läste om antioxidanter o cancer. Men jag hittade en intressant intervju på youtube av Rhonda Patrick. Nu är jag inte så bra på engelska, så det blev även en engelska lektion. Där nämner hon att de tillskotten de gällde var mycket höga doser av vitamin E. 10-20 ggr högre än rekommnederad dos. Så lyssna på det och kommentera gärna vad hon säger.
Anna Sparre @ 4health.se says
Inte lyssnat på den, men är inte orolig alls över att ta E-vitamin och selen och liknande i tillskottsform. Däremot tror jag inte alls på att extrahera antioxidanter ur tex blåbär och broccoli och stoppa i ett piller.
Daniel says
Är det antidoxianter i denna som jag äter? och skulle denna kunna vara farlig för mig?
https://www.thorne.com/products/endocrine-support/dp/indole-3-carbinol
Camilla says
hej!
Jag har gjort en hårmineralanalys som visar på obalanser och höga halter av kvicksilver. Jag har fått råd om balansering av problemen med en mängd tillskott. När jag läser på ser jag att det är väldigt höga doser av bla A- vitamin och E-vitamin. Enligt forskningen ovan är det farligt och jag undrar om jag verkligen ska ta tillskotten som är rekommenderade?