Minns ni mitt inlägg om smaker som jag skrev angående att man kan hålla sig mättare med bättre sammansättning av smaker? (för väldigt längesen inser jag nu när jag ser att det är skrivet 2011 🙂 ) https://4health.se/hall-dig-mattare-med-battre-sammansattning-av-smaker
När en måltid innehåller samtliga grundsmaker aktiveras alla smaklökar, vilket i sin tur leder till att hjärnan blir nöjd. Du blir därför mätt och nöjd snabbare om maten innehåller fler smaker.
Vår mat innehåller ofta salt och sött, och inte sällan surt och umami, men smaken bitter är något vi nästan utrotat ur vår västerländska matkultur idag.
Jag kom att tänka på det här när jag testade Bitterstern efter maten häromdagen. Eftersom jag hade tänkt ta en ruta mörk choklad, men sen glömde bort det 🙂 Jag blev alltså mer nöjd efter att ha tillsatt den saknade smaken bitter.
För att hålla sötsuget borta kan du alltså (förutom att undvika socker, sött och snabba kolhydrater såklart) se till att bitter smak blir en del av din måltid. Det kan du göra med hjälp av ingredienser som brysselkål, grapefrukt, kaffe, riktigt mörk choklad, gröna bladgrönsaker, selleri mm
Bitter smak finns också som matsmältningstinkturer – såsom den jag testade som innehåller en massa örter (rölleka, maskros, ingefära mm) som ger bitter smak.
Lämna ett svar