Enäggstvillingpar i Finland som under uppväxten ägnade sig åt likadana sportaktiviteter och annan fysisk aktivitet, men som i vuxen ålder hade skilda vanor, utvecklades olika både kroppsligen och i hjärnan. Det framgår av en ny finsk studie.
Studien belyser i vilken grad träning kan påverka människors hälsa, även när det rör personer som har likadana gener och livsmiljö.
Vissa tidigare studier har visat att äldre enäggstvillingar, vars träningsvanor under åren gått åt skilda håll, ledde till att den tvilling som var stillasittande i högre grad riskerade försämrad hälsa och för tidig död.
I den nya studien har man studerat tio manliga tvillingpar som i tidig ålder tränade flitigt och på samma sätt, men som senare i livet gått åt olika håll. En fortsatte träna medan den andre blev mer stillasittande. Studien är liten, men dessa tvillingar var inte helt lätta att hitta. Tvillingparen har följts från 16-årsåldern och framåt, med avstämningar med några års mellanrum. Tvillingarna har fått svara på frågor om det hälsomässiga tillståndet.
Det visade sig att dessa genetiskt identiska personer såg överraskande olika ut på insidan, och särskilt i hjärnan. Den stillasittande hade lägre kapacitet vad gäller uthållighet och högre procent fettvävnad än den aktive, samt tecken på diabetes. Det visade sig också att den aktive tvillingen hade mer grå hjärnsubstans än den som inte rörde på sig.
Grå hjärnsubstans består huvudsakligen av nervcellskroppar (neuronens kropp). Här sker större delen av informationsbehandlingen. Grå hjärnsubstans utgör en stor del av vårt nervsystem och finns i hjärnan, hjärnstammen och ryggraden. Medan hjärnbarken utgörs av grå substans, så utgör vit hjärnsubstans större delen av de inre delarna av hjärnan. Vit hjärnsubstans består till huvuddel av hjärncellernas (nervceller/neuroner) axondel. Här sker informationstransport mellan nervcellerna i den grå substansen. Om hjärnan vore ett datornätverk så skulle den grå substansen vara datorerna och den vita substansen skulle vara de kablar som band samman datorerna och gjorde det möjligt för dem att kommunicera med varandra. Det som ger den vita substansen dess färg det fettlager, myelin, som axonerna är inbäddade i.
Förmodligen har dessa skillnader mellan tvillingarnas kroppar och hjärnor utvecklats under de få år då den ene tränade medan den andre var stillasittande, tror forskarna.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25003773
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-enaggstvillingar-overraskande-olika/
Richard says
Ok, vet att detta är en “besserwisser kommentar” men i alla fall: att ha grå hjärnsubstans tyder på att man är död och kanske dissekerad …. så det är ju inget positivt 😉
‘Det omtalas ofta som grå substans, men i en levande hjärna är den snarare rosa – ordet “grå substans” kommer ifrån att en icke levande hjärnbark blir grå då den lagras.’ Ref: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjärnbark
Men väldigt spännande tvillingstudie dock, det gäller att träna på alltså!
Anna Sparre @ 4health.se says
😀