Att röra på sig är inte bara bra för hjärta och kondition. Det kan också hjälpa till att reparera hjärnan, konstaterar amerikanska forskare efter en ny studie.
Att fysisk aktivitet är bra för välmåendet är känt sen länge. Men det är först på senare år som forskare kunnat se mer i detalj, på molekylnivå, vad motion egentligen gör med oss.
Lite ökad puls både ger skydd mot, och kan behandla demens, depression och stressrelaterade sjukdomar. Ofta lika bra som medicin.
Tidigare studier har visat att motion ökar nybildningen av hjärnceller, att regelbundna promenader ger ett starkt skydd mot demens, och att löpning ofta är lika effektivt som antidepressiv medicin.
I en ny studie konstaterar amerikanska forskare att frivillig motion kan hjälpa till att läka hjärnskada hos möss. Dvs möss med hjärnskada blev friska när de gavs möjlighet att röra på sig.
Det som är extra intressant är att det här handlar om myelinet. Myelin är det fettbaserade skikt som skyddar hjärnans nervceller och som bl..a verkar ta skada av SSRI-preparat/ antidepressiva och en del gifter. Nedbrutet myelin är också det som kännetecknar sjukdomen MS. Myelin är det isolerande lagret längs nervcellerna som gör att hjärnans kommunikation och nervsignaler fungerar bättre.
Studien visar alltså ännu en mekanism för hur fysisk aktivitet stärker hjärnan. Forskare har bara börjat skrapa på ytan vad gäller förståelsen för vad som händer i hjärnan, på molekylär nivå, när vi är fysiskt aktiva.
I den nya studien studerade forskarna hur motion påverkar möss med en särskild typ av hjärnskada. Skadan gör att de har sämre balans, svårt att gå och bara lever i runt en månad.
Mössen delades in i två grupper, där den ena fick möjlighet att, när de ville, springa i ett hjul. Då upptäcktes en klar förbättring i den springande gruppen, jämfört med den stillasittande.
Motionerande möss gick upp i vikt (önskvärt), fick bättre balans och levde i upp till ett år, det vill säga tolv gånger längre än sina icke-motionerande vänner. Ett år är mycket i ett musliv. Mössens skador hade, åtminstone delvis, reparerats.
När djuren rör sig drar de igång en naturlig reparationsmekanism i hjärnan. När forskarna undersökte mössens hjärnor kunde de se att den fysiska aktiviteten stimulerat produktionen av myelin.
Studien visar tydligt att motion fungerar som en slags medicin för hjärnan.
Forskare konstaterar nu helt riktigt att fysisk aktivitet inte handlar om att vara sportig, utan att det är något helt avgörande för hjärnan.
http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(16)31252-9
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6543817
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/frivillig-motion-kan-reparera-hjarnskador
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=6545719
Dan says
Vart kan man läsa om att ssri skadar myelin
Anna Sparre @ 4health.se says
du kan lyssna på poddar på ämnet, tror både Anders Lönedal haft det upp i ngt av avsnitten jag gjort med honom. Cecilia Furst i det avsnitt vi gjort om ssri och depressioner etc