Hela 40% av alla patienter är undernärda eller har akut risk för att bli, visar en ny undersökning på Karolinska sjukhuset.
En undersökning av samtliga 907 vuxna patienter som en dag i november 2013 skrevs in på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge visade att 362 bedömdes vara i riskzonen för undernäring och var i behov av speciella insatser.
Runt 40 procent undernärda motsvarar också vad som uppmätts i studier utomlands.
Den nya siffran bygger på alla vuxna patienter, men eftersom man vet att undernäring är klart vanligast bland äldre är siffran för den gruppen i själva verket högre.
Helt i linje med vad jag tidigare skrivit, läs mer här: https://4health.se/?s=sjukhusmat
I dagarna inför sjukhuset en förändring i de datoriserade patientjournalerna som medför att den som skriver in patienten får upp standardfrågor om patientens näringsstatus som ska fyllas i och sedan automatiskt får standardiserade förslag om åtgärder.
Stockholms läns landsting har beslutat att inte förlänga avtalet om centralt upphandlad sjukhusmat från Sodexo då det avtalet löper ut 2015. I stället ska varje sjukhus lokalt få avgöra var maten ska lagas. Även i övriga Sverige har pendeln svängt bort från centralproducerad mat.
Bra alltså, men den stora frågan är – kommer man bort från den näringsfattiga mjölmaten eller är innehållet det samma, bara mer “Närproducerad”?
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/undernaring-vardproblem_8867044.svd
Thomas B says
Okey, helt utanför ämnet men nu finns den tyska dokumentärfilmen “Laxfestens Baksida“
tillgänglig på youtube igen. Ang. om allt detta med den omega-6 rika odlade laxen, fylld med diverse
andra olika föroreningar.
http://www.youtube.com/watch?v=Ks_yfSJrAUg&noredirect=1
Anna Sparre @ 4health.se says
tackar Thomas!
Thomas B says
För att få ett begrep om den odlade Norska laxen ekonomiska betydelse
kan kanske den här länken vara av intresse:
svenska.yle.fi/artikel/2014/01/06/norsk-lax-med-blåvita-vingar
Vid intresse, fungerar inte länken, skriv bara in i webbläsaren:
norsk lax med blåvita vingar
Sjuksyrra says
Hmmm. Förstår vad du menar med risig sjukhusmat, men den standardiserade mallen man fyller i vid inskrivning handlar ju om den första bedömningen som sjuksköterskan gör när patienten blir inlagd på en avdelning. Då kommer ju patienten hemifrån och har alltså inte hunnit äta av sjukhusmaten än. Och det är OTROLIGT vanligt med nedsatt aptit hos äldre människor.
Det är ju först efter patienten fått diagnosen “risk för undernäring” som åtgärder kan sättas in. DÅ kommer problemen med den risiga Sodexomaten som får otroligt mycket klagomål av patienterna. Det är stora mängder av den här maten som hamnar i komposten! Näe, skulle vara himla bra med ett centralkök igen. Och fler valmöjligheter. Och mat som smakar något. Äldre patienter har ju redan nedsatt smaksinne. Det vore helt enkelt bra om folk på golvet, som träffar patienter fick vara med och bestämma!