I förra veckan kunde man läsa i tidningarna om den nedåtgående trenden vad gäller amning. En rapport från Socialstyrelsen visar detta och man tror att det finns många som upplever det pinsamt att amma. Tyvärr. Den välbalanserade nyttiga modersmjölken ger barnen bästa start i livet. Och välling, det är en katastrofhistoria för sig.
För det första är välling ungefär samma sak som rent socker för kroppen.
Sedan har vi de specifika ingredienserna..
Vi börjar med välling gjord på vetemjöl. Vetemjöl är inte bra för hälsan. Vi är inte anpassade till det och gluten ställer till problem även för många som inte är uttalat intoleranta, särskilt för små barn.
Och ger man barnen fullkornsvälling kommer nästa problem. Runt 40% av oss vuxna tål inte hårda, olösliga fibrer, dvs fullkorn, men inga barn bör äta det eftersom deras ännu ej färdigutvecklade tarmar är känsliga och fullkornen blir som sandpapper för dem. Man skapar alltså magproblem.
Det finns även majsvälling, men det är samma sak här, en massa kolhydrater utan näring som snabbt blir till socker. Och inte är vi gjorda för att stoppa kroppen full av majs heller.
Dessutom brukar fettet i välling vara vegetabiliska oljor, dvs för mycket omega6.
Och så har vi de tillsatta vitaminerna och mineralerna. Varierande upptag för syntetiskt framställda vitaminer och dessutom så tål en del av dem inte värme.
Det är som Anna uttryckte det i ett föredrag jag lyssnade på för ett tag sedan: Det är bara i Sverige vi ger barn välling (tyvärr har det dock blivit en exportvara nu). I andra länder ammar man och sedan får barnen riktig mat.
Jag förstår att det finns mammor som inte kan amma och tar tacksamt emot kommentarer i detta ämne!
Lämna ett svar