Är nyss hemkommen från USA och reflekterar över kulturen kring mat och miljö.
Kalifornien som jag var i är underbart på många sätt – sociala, trevliga människor, jättebra surf och härliga naturupplevelser med delfiner och sälar.
Men, jag slås av en starkt framträdande dubbelmoral. Man vill tänka på miljö och kretslopp, och har mycket fokus på att handla “organic” mat. Samtidigt kör man omkring i de största bilar jag sett. Jag visste att man kör stora bilar i USA, men det här var nästan löjligt.
För att få plats med alla surfbrädor och annat hyrde vi en Jeep. Riktigt stor bil i svenska mått, men när vi körde ut i trafiken såg den liten ut i jämförelse med andra bilar. Och på hela tiden såg vi inte en enda liten bil (typ Opel Corsa eller Nissan Micra). De bilar som jag tänkte på som småbilar var istället motsvarande svenska mellanstora bilar (typ BMW 3-serie) – och även de var sällsynta. För övrigt har man gärna trädgårdens sprinklersystem igång eller bilen på tomgång för att AC:n ska gå för fullt.
Över till mat och hälsa. I Kalifornien är det många som är starkt fokuserade både på hälsa och utseende. Sättet man gör detta på är mycket genom fokus på motion (superbra!). Man joggar, cyklar, surfar, simmar osv.
Vad gäller maten är det sorgligare. I butikerna radar non-fat-produkterna upp sig med sina låånga innehållsförteckningar med både kemiska tillsatser och majsstärkelse eller socker. Det är svårt att hitta naturliga fullfeta produkter. Non-fat icecream, non-fat mayonnaise, men gärna “organic”…
I Kalifornien är man alltså hälsomedveten, om än på fel sätt – det kalori- och fettjagande sättet.
Jag har stor förståelse för att den andra delen av USA, de som inte klarar gå hungriga och jaga kalorier, ofta är enormt överviktiga.
Att äta ute är billigt. För många människor säkert billigare än att laga mat hemma. Ät en ganska stor burrito på Tacobell för 1,49$ tex (ca 10kr). Den enda burriton är inte boven till fetman, däremot plus size-menyerna och de enorma portionerna med stärkelsestinn mat. Även om man går till en vanlig restaurang får man stoora tallrikar med mycket mat. Läsken är alltid med gratis refill och serveras ofta i stora 1-litersglas. Det är svårt att låta bli att äta sig proppmätt hela tiden.
Jag hittade förresten en underbar produkt. Ett jordnötssmör som bara var gjort på jordnötter (Och lite salt. Utan härdat fett.). Jag älskar jordnötssmör. Det kan dessutom vara helt ok om man tål en gnutta kolhydrater. Det innehåller mycket fett och protein och är ett bra snack, mellanmål eller ingrediens i efterrätter. Men i Sverige är det svårt att hitta jordnötssmör utan härdat fett och konstiga tillsatser till ett vettigt pris.
Slutsats: Gärna USAs människor, klimat och natur. Helst inte deras mat- och miljökultur (förutom jordnötssmöret då).
Lämna ett svar