Jag tycker att själva köttet i bacon är en fin köttdel. Det är ett av få livsmedel som har en vettig och naturlig fördelning mellan fett, protein och kolhydrater. Annars säljs ju tyvärr bara de mest proteinrika delarna på djur såsom filéer, medan mycket av djuret går till spillo.
Men trots att det dessutom är gott, så äter jag bacon ganska sällan. Och när jag äter det så lusläser jag innehållsförteckningen.
Anledningen till detta är att all bacon som säljs i din butik måste innehålla konserveringsmedel i form av nitriter och antioxidationsmedel. Nitriter är tyvärr cancerframkallande (läs mer i tidigare inlägg tex https://4health.se/nitriter-konserveringsmedel-och-cancerrisk och https://4health.se/?s=nitriter) och bland antioxidanterna finns det blandad kompott.
Så anledningen att jag köper bacon sällan handlar främst om nitriterna. Men anledningen att jag är noga med innehållet är dels att antioxidanter ofta tillsätts i form av E330 eller E331, dvs konstgjord citronsyra som kan ge allehanda problem (läs mer i tidigare inlägg tex https://4health.se/konstgjord-citronsyra-skapar-allergibesvar och https://4health.se/?s=e330), dels att det tillsätts många extra tillsatser – ingredienser som inte borde vara där.
Bilden (klicka på den så kan du se den i stort format) visar en bra innehållsförteckning (så bra det kan bli menar jag då), men ofta är det förutom dessa ingredienser även E330 och E331, olika former av tillsatt socker och tillsatta aromämnen – helt onödigt! Så läs innehållsförteckningen!
När jag väl njuter av bacon så gör jag det gärna som en av mina snabbmatsrätter:
Bacon och någon form av kål i en panna (och en liten klick smör). Strimlad vitkål blir tex jättegott, så även broccoli. På bilden nedan använder jag grönkål.
Stek – färdigt – ät!
Ps. Förpackningen på bilden är av märket Tulip. Jag har för mig att det är något bacon från Scan som jag också köper som är ok. Men tex bacon från Eldorado och Garant innehåller mycket skit. Vad är det i det bacon du har hemma, och vilket märke är det? Kommentera gärna
Jennie says
Hej,
Det är svårt att hitta bra bacon. Vi äter mycket bacon hemma. Brukar ha köpt Tulips 1kg förpackning, men upptäckte nyss att det är danskt.
Vill gärna ha tips på bättre alternativ.
Anna Sparre @ 4health.se says
Mitt bästa tips är det vi gjorde för ngt år sen. Vi köpte en hel gris från en bonde i närheten (delade den med svägerskan). Sen lämnade vi in själva för rökning – blev mycket godare och troligen nyttigare 🙂
Elin says
Köper Scans bacon eller Tulip, men det är tyvärr rökarom. Har även köpt Tilios, men det är ju danskt. Vet inte vad som är bäst. Arom eller dansk djurhållning 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
Nej precis… De där aromerna kan ju vara vad som helst, från tämligen ofarliga till tex smöraromet diacetyl som tillsätts i margariner och är extremt farligt
Danne Persson says
Den bästa jag har hittat hitlis är ICA:s torrsaltade svensk bacon. dok ej ekologisk tyvärr men rökt på riktigt och minimalt med tillsatser.
Mia says
Vi kör mest orimmat sidfläsk hemma, som vi saltar ordentligt med havssalt! Tycker att det är fruktansvärt gott, även om röksmaken ju inte är där. Kom dock att tänka på att vi på somrarna brukar grilla med såna där rök”pellets”. Vi lägger en aluminiumfolie med vatten och röksmak på kolet, och grillar sedan köttet i oset! Blir väldigt god smak, lite omständigt men tål ju att provas.
Anna Sparre @ 4health.se says
Bra tips att använda sidfläsk!
Gäst says
Coop – Änglamark m fl = Jord på trynet, http://www.jordpatrynet.se
BACON:
Glada grisar, KRAV-ekologiskt, svenskt, rökt med alspån. 120 gram, pris 16:95.
Ingredienser:
Svålfri sida av gris 97 %
salt, druvsocker,
antioxidationsmedel E300, E301, E331,
konserveringsmedel E250,
Anna Sparre @ 4health.se says
Så synd att dom stoppar i 3 olika sorters antioxidationsmedel när dom bara behöver ett. Varav ett (eller egentligen två ) är konstgjord citronsyra…https://4health.se/konstgjord-citronsyra-skapar-allergibesvar och https://4health.se/?s=E330
Olle says
Grönsaker som av naturen samlar på sig nitrat och produkter tillverkade av sådana skall fortsättningsvis undvikas iså fall?
S.k. nitratsamlargrönsaker är spenat, rödbeta, olika bladsallater (kinakål och rucola inbegripna), färska örter, grönkål, kålrabbi, pumpa, rädisa, blekselleri, fänkål, groddar och rotfruktssafter m.fl.
men
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/3/3342/631_633.pdf
Nitrit viktig för blodflöde och immunförsvar. Vilket får mig att tro att kött och dessa grönsaker är ganska nyttiga.
Anna Sparre @ 4health.se says
Tillsatta nitritsalter är ohälsosamma. Naturligt förekommande nitrat i tex spenat är nyttigt