Intolerans mot laktos (mjölksocker), gluten (spannmålsprotein) och soja är mycket vanligt. Vad säger det om vad vi är gjorda för att äta?
I norra Europa blev vi bofasta för ca 200 generationer sen (eller 4-5000 år sen). Då började vi odla spannmål och hålla boskap. 200 generationer är mycket kort tid ur ett evolutionsperspektiv och vi hinner inte anpassa oss till särskilt mycket på den tiden. Som en respons på att vi äter mat vi inte är anpassade för får vi diabetes, karies och … just det, allergi/intolerans.
Laktos- soja- och glutenintolerans ska ju inte beblandas med allergi. Vid glutenintolerans ger sig kroppens immunförsvar på tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna eftersom kroppen uppfattar gluten som ett gift. Det är alltså en autoimmun sjukdom, inte en allergi. Immunförsvaret försöker eliminera “giftet” genom att förstöra tarmslemhinnan. Men väldigt många av oss som inte har uttalad glutenintolerans är överkänsliga på något sätt. Blandade bekymmer, allt från magproblem till migrän, kan ha en koppling till gluten. Vete och gluten är ju vetets frö nermalet. Och alla fröer innehåller olika sorters gifter för att skydda växtens “avkomma” från att bli uppäten innan den hunnit fortplanta sig. Blandar man och äter lite solrosfrön eller lite pumpafrön är det inte hela världen, men i den mängd vi får i oss frö och frögifter genom att konsumera mjölprodukter (bröd, pasta etc) mår ingen bra.
Vid laktosintolerans saknas det enzym (laktas) som bryter ner mjölksocker (laktos) till sina beståndsdelar glukos och galaktos. Dessutom finns det mjölkproteinallergi och det finns också problem som kan förvärras av mjölkprotein (ADHD verkar tex ha en sådan koppling).
Ett vanligt missförstånd kring laktos, är att laktosfri mjölk verkligen är fri från mjölksocker. Laktosfri mjölk är förbearbetad så att laktoset är nedbrutet till sina beståndsdelar glukos och galaktos, dvs. ännu snabbare sockerarter.
En indikation på att det är evolutionen som inte hunnit anpassa oss till gluten är att glutenintolerans är mindre vanligt i Mellanöstern än i Norden. I Mellanöstern har man brukat jorden ungefär dubbelt så länge som i norra Europa.
En motsvarande indikation när det gäller mjölksocker är att vi är bättre anpassade till att bryta ner laktos i Norden än på sydligare breddgrader. I Norden har det varit en överlevnadsfördel att även i vuxen ålder ha kvar enzymet laktas som bryter ner mjölksockret. Mjölk räddade oss genom perioder med köld, dålig växtlighet och undernäring, då den både gav oss energi, vitaminer, mineraler, protein och fett.
Vad gäller soja så är det inte heller något vi ätit under evolutionen. Hos sojaallergiker reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna i sojan.
Sojabönan innehåller dessutom relativt mycket fytoöstrogen, dvs kvinnligt könshormon i växtform, vilket verkar ställa till det i kroppen. Man tror att fytoöstrogener är delvis ansvariga för att små tjejer (barn) allt oftare hamnar i puberteten.
Och framställningen av olika sojaprodukter ska vi ju inte tala om. Man extraherar sojaprotein med mycket tveksamma ämnen (hexan, s k extraktionsbensin) som högst finns kvar i någon mängd i slutprodukten, men inte måste deklareras på innehållsförteckningen. Sojan kan dessutom påverka sköldkörtelns funktion (den som utsöndar hormoner som bl.a. påverkar ämnesomsättningen) och sojabönan innehåller liksom andra fröer och böner myket fytinsyra som hindrar upptaget av mineraler.
Jag tycker att det är väldigt konstigt och lite intressant att soja fått en hälsostämpel. I mina ögon är det motsatsen. Läs gärna även innehållsförteckningen på olika sojaprodukter i affären. Brukar vara tillsatsspäckat till tusen.
Så vad tror ni, är vi verkligen gjorda för att äta sån här mat?
Omnivoren says
Den senaste genetiska forskningen tyder på att jordbruket kom till Sverige med invandrande jordbrukare och boskapsskötare som trängde undan de som levde här tidigare. I så fall har vi varit exponerade för spannmål och mjölk längre än 4-5000 år. Vore intressant att studera samerna ur den här aspekten. De har rimligen en kortare historia av mjölätande, men har ätit renmjölkspodukter.
Irene Hultqvist says
Hej!
Intressant artikel! Blir fundersam!
Arbetar med gravida kvinnor och har under de sista 10 åren sett hur mag-tarm och sköldkörtelsjukdomarna ökat i snabb takt. Själv har jag trott att jag varit laktosintolerant med märkt att skillnaden är stor när jag utesluter spannmål ur kosten. Tål alltså mjölkprodukterna bättre när brödet åker ut. Kör inte LCHF fullt ut men så kanske det får bli.
Vid intag av dessa rena produkter slipper vi ju också den artificiellt framställda citronsyran och därmed mindre risk för allergierna
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för era kommentarer!
Irene, jag tror inte man behöver se det som ngn metod att följa (LCHF) om man inte vill det, men ju närmare vår evolutionära kost “stenålderskost” vi kan komma desto friskare håller vi oss. 🙂 För den ena är det lättare att följa LCHF-riktlinjer, för den andra lättare att tänka stenåldern. Jag har dock märkt att en del som väljer LCHF får lite för mycket av det goda i form av mejeriprodukter. Stek i smör och lyxa till det med en gräddsås ibland. Undvik resten