Vet du var ditt smör kommer ifrån? Faller du för billigaste smöret från Lidl eller Garant? På de flesta smör står inte ursprungslandet angivet, vilket troligen ofta betyder att man använder smör / grädde från länder där det är billigare.
Vad betyder det då? Hälsomässigt skulle jag gissa att äta smör från Tyskland eller Danmark är som att äta köttet därifrån. Dvs mer antibiotika och mer multiresistenta bakterier tex. Läs mer här: https://4health.se/resitenta-bakterier-i-kottet-i-vara-vanliga-butiker och https://4health.se/mer-om-antibiotikarester-i-din-mat-–-kyckling-och-urinvagsinfektion
Vi vet också att djurhållningen är sämre i dessa länder än tex i Sverige. Kolla tex det här som jag la upp på www.Facebook.com/4health.se : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203336014031359&set=a.4577616808725.2177120.1541033576&type=1&theater
Själv försöker jag köpa ekologiskt smör, men eftersom vissa affärer inte har ekologiskt smör i större förpackningar blir det ändå ofta “vanligt” smör. Och då håller jag mig till de svenska, dvs Arla och Skånemejerier. Men jag köper också Valio. Deras smör kommer från Finland. Jag är inte säker på hur djurhållningen är där, men har fått för mig att den är mer lik svensk än tex tysk. Någon som vet? Dvs hur är tex antibiotikaanvändningen på finska djur?
Jag mailade i alla fall Valio och frågade vid ett tillfälle, eftersom ursprungslandet inte anges på förpackningen, och fick följande svar då:
“Hej Anna,
Tack för ditt mail. Det stämmer som du skriver; grädden som smöret görs av kommer från Finland. Alla Valios mejeriprodukter som finns i svensk dagligvaruhandel tillverkas i Finland och görs av färsk mjölk från finska kor som får garanterat GMO-fritt foder. Den information som delges på våra förpackningar regleras löpande utifrån konsumentbehov och gällande lagstiftning. Hittills har information om ursprung inte varit efterfrågad i någon större omfattning, varför vi har valt att använda den tillgängliga tryckytan till att delge andra budskap.”
Eftersom många giftiga ämnen har en tendens att ansamlas i fett tycker jag att just smör kan vara värt lite extra eftertanke
Uppdatering: Med hjälp av er läsare kunde vi också få klarhet i att inte alla Arlas produkter är garanterat svenska. Arla skriver bl.a. så här:
“ibland, framförallt under hösten, blir det dock brist på gräddråvara och då tar vi tillfälligt in det från andra Arlaländer. Framförallt gäller detta Bregott®, som tillverkas i Götene. Till Bregott® tar vi i första hand in grädde från Finland, i andra hand från Danmark. Detta framgår alltid på undersidan av förpackningen. Ekologiskt Bregott® görs dock alltid på svensk mjölkråvara, liksom Arlas övriga ekologiska sortiment tillverkat i Sverige. Vid behov har vi vid bristsituationer också kompletterat med gräddråvara från andra länder i produkter tillverkade i Linköping. Det har då handlat om matlagningsprodukter under varumärket Arla Köket®.
Bland de produkter som är tillverkade vid Arlamejerier i andra länder finns: Apetina®, Castello®, Kelda®, Arla Köket® Kesella, Yoggi Yalla® och God morgon®. Det framgår alltid på förpackningen var produkten är tillverkad. De produkter som är tillverkade vid Arlamejerier i andra länder kommer från Finland, Danmark eller Tyskland.
Arla Ko® garanterar också svensk råvara, liksom de svenska ostklassikerna och Svenskt Smör®. Även alla Arlas ekologiska produkter tillverkade i Sverige innehåller 100 procent svensk ekologisk råvara.” Källa: http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/naturligare-produkter/om-tillsatser/
Jeanette says
Här i Finland brukar jag köpa Valios smör eller ekologiskt danskt. Skulle helst köpa Valios ekologiska men det blir för dyrt nu när jag är studerande och har tre barn som älskar smör. Annat gott smör är Ålandsmejetiets, och Pirkkas (kedjebrand, eg. två små mejerier som tillverkar deras två olika smör).
Sen finns Juustoportti (Ostporten), ett litet mejeri som precis börjat sälja grädde från fria kor (gräsbeteskor). Kanske börjar de snart laga naturbetessmör också.
Arlas smör är inte lika gott. Och dessutom utländskt 😉
Anna Sparre @ 4health.se says
Perfekt, och tack för din input!
lena says
Arlas smör kommer i stor utsträckning från Danmark
vänligen
lena e
Anna Sparre @ 4health.se says
Det verkar konstigt Lena, med tanke på att det står “Svenskt smör” på paketet. Men jag vet att livsmedelsbranchen aldrig slutar att förundra en, så hänvisa gärna till din källa eller var man kan få reda på detta
Thomas says
Arlas Smör tillverkas i Götene på svensk råvara.
Bosse50 says
Citat från Arlas hemsida.
http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/naturligare-produkter/om-tillsatser/
“Vad ska man som konsument göra om man vill vara 100 procent säker på att det endast är svensk råvara i produkterna?
Man kan köpa produkter som har den röda Arlakon (Arla Ko®)på sig, dessa innehåller alltid 100 procent svensk råvara, liksom Svenskt Smör och de svenska ostklassikerna Grevé, Herrgård, Präst och Svecia. Dessa produkter måste tillverkas på svensk råvara för att få säljas. Även alla Arlas ekologiska produkter tillverkade i Sverige innehåller 100 procent svensk mjölkråvara.”
Andra produkter kan innehålla mjölk grädde från andra länder, vilket vanligast förekommande på hösten då det kan vara en bristvara i Sverige.
Läs gärna hela sidan från Arla för att få lite klarhet.
Anna Sparre @ 4health.se says
Så bra, tack för detta. Och jag köper i stort sett bara ekologiskt om jag köper Arla – och där garanterar de svenskt!
Från samma sida: “bland, framförallt under hösten, blir det dock brist på gräddråvara och då tar vi tillfälligt in det från andra Arlaländer. Framförallt gäller detta Bregott®, som tillverkas i Götene. Till Bregott® tar vi i första hand in grädde från Finland, i andra hand från Danmark. Detta framgår alltid på undersidan av förpackningen. Ekologiskt Bregott® görs dock alltid på svensk mjölkråvara, liksom Arlas övriga ekologiska sortiment tillverkat i Sverige. Vid behov har vi vid bristsituationer också kompletterat med gräddråvara från andra länder i produkter tillverkade i Linköping. Det har då handlat om matlagningsprodukter under varumärket Arla Köket®.
Vilka produkter är inte tillverkade i Sverige men säljs här?
Bland de produkter som är tillverkade vid Arlamejerier i andra länder finns: Apetina®, Castello®, Kelda®, Arla Köket® Kesella, Yoggi Yalla® och God morgon®. Det framgår alltid på förpackningen var produkten är tillverkad. De produkter som är tillverkade vid Arlamejerier i andra länder kommer från Finland, Danmark eller Tyskland.
Arla Ko® garanterar också svensk råvara, liksom de svenska ostklassikerna och Svenskt Smör®. Även alla Arlas ekologiska produkter tillverkade i Sverige innehåller 100 procent svensk ekologisk råvara.
Tina C says
Ålandssmör är jättegott och det köper jag när jag hittar. Inte eko men jag har fått för mig att det är ok. Det säljs på Cajsa Warg här i Stockholm och de brukar vara pteiga med vad de tar in. Funderar på de Franska smören man kan hitta, borde väl vara ok de med.
Bosse50 says
Produkter från Norrlands mejerier borde vara bäst på Omega3 om man skall tro Jenny Reimers.
Mycket bra sida om man är lite nördig.
http://www.primavi.se/maten.pdf
“Omega3, finns i kalla trakter
Omega3-v¨axtfettsyran linolensyra, LNA, C18:3n-3 med 3 dubbelbindningar,
där den viktigaste är alfalinolensyra, ALNA, fanns redan rikligt i algerna i
urhavet och följde algerna upp på land i de tidiga landväxterna, fräkenväxter
och ormbunkar. I haven bidrar främst ALNA till att växter (alger
och plankton) motstår kylan [4]. De växtätande djuren i haven bildar eikosapentaensyra,
EPA C20:5n-3, av ALNA. Vild fet fisk, t.ex planktonätande
fisk som makrill, innehåller mest EPA av alla människans bytesdjur.
I kallare trakter p˚a land finns rikligt med ALNA också i bladväxter, i t.ex.
gräs, därför att denna, den mest fleromättade växtfettsyran håller sig längst
flytande i de kallaste temperaturerna jämfört med övriga växtfetter och
hindrar stelhet och tidig förfrysning. [4] Mest ALNA finns sålunda på högt
belägna alpängar, där alpkorna vid betet får i sig stora mängder ALNA.
Detta har konstaterats med forskning [51]. I korna omvandlas den rikliga
mängden ALNA till riklig mängd eikosapentaensyra, EPA C20:5n-3, som
uppenbarar sig i hög halt i mjölk, kött och fettlager från dessa kor. [51] Man
frågar sig då: ”Borde inte likartade förhållanden råda på våra högt belägna
fäbodar med fritt betande fjällkor i skogarna?”
Sophia says
Lidl har dock irländskt smör som är det allra bästa eftersom de får beta mest gräs;)
Anna Sparre @ 4health.se says
alla irländska kossor får definitivt inte beta gräs. Dessutom kan användandet av antibiotika vara hög
Mats says
Har uppfattat att irländsk djurhållning är mycket bra ( ej att förväxla med Storbritannien). Olika siffror rörande infattningen på gräsbetat men det verkar ligga mellan 75-95%. I Större delen av Sverige är det tyvärr rent klimatmässigt svårt att nå upp till detta. Jag köper därför helst kött och smör från Irland (dock inte från Tyskland).