Tänkte att jag skulle ta och dela med mig av några små tips och trick, små biohacks som kan förbättra din hälsa eller förenkla din hälsosamma vardag. Det kommer alltså fler sådana här inlägg.
Ett mineral som de flesta av oss får i oss alldeles för lite av är jod. Jod finns framförallt i mat från havet, så alger är ett utmärkt sätt att få i sig jod på.
Köper man jodtillskott så är dessa väldigt ofta tabletter med kelp (en sorts vanlig alg). Det är ju bra, att de är naturliga på det sättet. Men tabletterna innehåller inte sällan en hel massa fyllnadsmedel och annat. Då kan man istället köpa kelp i pulverform. Kelppulver. Men… Kelppulver smakar skit rent ut sagt, så inte många håller ut mer än några dagar.
Men DÅ till det fantastiska. Kelp och andra alger har en smakförhöjande effekt (lite som buljong). I Asien lägger man ofta alger i soppor och grytor för smakens skull. Så att pudra på kelppulver på maten är ett mycket bra sätt att både få maten att smaka mer, och att få i sig jod.
Mitt lilla hack här är att jag blandar ut mitt himalaysalt med kelp. Ungefär hälften av varje, eller lite mer salt. På så sätt behöver jag inte ens komma ihåg att få i mig kelp – det får jag ju varje gång jag saltar maten! 🙂
Therese Norman says
Bra tips! Jag har försökt äta drick kelp men det har verkligen varit svårt att få i sig och jag är inte så kinkig 🙂
Sara says
Hej Anna!
Sara här från Saraseviga.se. Jag hade en kort fråga till dig. Jag läste ditt inlägg om att du blandade kelppulver med ditt salt. Gör du detta fortfarande? Är det ett tips som du fortfarande rekommenderar? Ibland kan ju saker man tänker i teorin verka jättebra men sen inte funka lika bra i praktiken (talar av egen erfarenhet). Så jag ville bara dubbelkolla med dig innan jag blandar ihop. 😊
Tusen, tusen tack på förhand, och ännu mer tack för allt fantastiskt arbete du gör med att sprida hälsosamma budskap på din blogg och i din podd. 😊💜🙏🏼
Kramar /Sara
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Sara!
Ja, ibland blandar jag det i saltet, och så har jag det nästan alltid i matlagningen. Det är både smakförhöjande och rikt på mineraler 🙂 Så alla grytor och liknande får rejält med kelppulver i sig. Som jag säger i avsnitt 246 är det också ett av sättet jag slipper vabba på… 🙂
Så ja, jag får dagligen i mig kelp
Tusen tack för din fina feedback 🙏😍
Veronica says
Jag undrar hur mycket ungefär man ska ta per dag? Och om jag har det tex i en gryta hur mycket tar jag då av Kelp pulvret? Tack på förhand:-)
Anna Sparre @ 4health.se says
Brukar stå dosering på påsen, så är man orolig följer man den (multiplicerat m antalet personer maten avser)
Men jag använder nog mer ibland