Jag hade en intressant diskussion med en vän till mig som är kemiingenjör.
Det gäller hur antioxidanterna verkar i kroppen, vilket kan liknas vid staffet. Där en antioxidant lämnar, tar nästa vid. Olika antioxidanter har olika roll och bearbetar dels olika skadliga ämnen, dels samma skadliga ämnen men i olika ordning. Det skadliga ämnet är alltså stafettpinnen som passas vidare mellan olika antioxidanter i kroppen. Vitamin C lämnar över till vitamin E som lämnar till liponsyra osv.
Vi behöver därför en jämn fördelning och balans mellan olika ämnen i kroppen och i kosten, tex selen och vitamin C. Att utvinna en viss sorts antioxidanter, tex färgämnet i något bär, och ta som tillskott kan liknas vid att på måfå ta tillskott av en viss vitamin utan att veta vad jag har brist på.
Den enda antioxidant som i teorin skulle vara praktiskt att ta som tillskott är glutation, vilket även kallas "moderantioxidanten". Problemet med glutation är att det är uppbyggt av olika aminosyror, dvs ett protein eller en peptid. Proteiner bryts ner till sina fria aminosyror i matsmältningsapparaten, så när det väl är i kroppen så är det inte längre glutation. Nej, då är det nog vettigare att se till att få i sig de aminosyror som bygger upp glutation med hjälp av mat. Och att dessutom se till att få i sig selen som behövs för bildandet av glutation. Selen hittar du mycket i fisk och skaldjur.
Maria says
Intressant inlägg! Grunnar dock lite på en (tysk?) undersökning jag läste om för säkert 10år sedan, tror det var Sanna Edhin som skrev om den, där mätningar visat att maten på 90-talet innehöll kraftigt sänkta nivåer av de flesta näringsämnen jämfört med på 60-talet (vissa spårämnen var i princip borta). Torde väl gälla för antioxidanter också? Ekologiskt kan nog vara bättre men det är tyvärr inte tillgängligt året om…
Inte lätt det där med kosttillskottens vara eller icke vara… Nu äter jag personligen inte tillskott med namnet “antioxidanter” på burken däremot ett kosttillskott av “whole food”-typ och hoppas att nåt gott kommer av det. 🙂
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Maria! Jo, det stämmer väldigt väl det du skriver. Här har jag skrivit om varför näringsinnehållet är lägre idag https://4health.se/4health-i-fitness-magazine-–-och-mina-tankar-kring-frukt
Jag tycker att det är utmärkt att äta antioxidantrika livsmedel som tillskott, men inte enskilda utvunna antioxidanter i tablettform. Tex kan man äta alger (spirulina, chlorella, kelp mm), blåbär mm som tillskott istället för att äta lykopentabletter (dvs tomatfärgämne utvunnet i tablettform) eller trycka i sig vitamin E
Så du är nog inne på rätt spår 🙂