Kokosfettet har många fördelar, vilket jag bl.a. skrivit för länge sen om här: https://4health.se/varfor-kokosfett-ar-bra-for-viktnedgang Men om vi nu håller oss till fett som energikälla så är MCT (medium chained triglycerides), vilket man hittar rikligt i kokosfettet, på en alldeles egen nivå.
Generellt så är det så att omättade fetter (tex oljor och fiskfett) har fördelen att de förbränns snabbt i kroppen istället för att lagras. Dessa fetter är nämligen ostabila, tål inte värme mm, och kroppen vill därför inte lagra dem. Detta är dock även de omättade festernas stora nackdel. De oxiderar lätt och kan göra skada i kroppen om vi får för mycket. Så även om de kan öka fettförbränningen något, så vill vi inte äta för mycket av dem.
Mättade fetter (tex dem man hittar i mejeriprodukter och relativt rikligt i fettdelen på kött) är väldigt stabila fetter. De är generellt bra för kroppen. Dock är det så att om kroppen nu väljer att lagra något fett så är det det mättade fettet eftersom det är så hållbart och tåligt.
Då kommer vi till MCT-fetterna. De har fördelarna från både de mättade och omättade fetterna. Kokosfettet är mättat och stabilt, men den speciella längden på fettsyrorna gör att de går direkt in i kroppens förbränning. Bra, eller hur?!
Och vid fettförbränning bildas bl.a. ketoner, därav kokosfettets superba ketogena effekt 🙂
Lämna ett svar