Apropå senaste podcstavsnittet, 174, som kom nu i helgen, så skrivs det på ett antal sidor om utvecklingen och den kraftiga ökningen av allergier och intoleranser
All fler blir allergiska i en eller annan form. Enligt Norges astma- och allergiförbund uppskattas att 5% av befolkningen hade allergier på 70-talet. En brittisk studie från 2009 visar att runt 50% av alla barn har haft någon form av allergisk reaktion. När det gäller den vuxna andelen av befolkningen är siffran 30%. En kraftig utveckling kan man lugnt säga.
Så vad kan vara några av orsakerna till att tidigare generationer inte led av matallergi eller intolerans? Så här skriver man i artiklarna
Man åt lokal mat utifrån rådande säsong
Mat kom från lokala gårdar och mindre marknader, och eftersom dagens konserveringsmedel inte fanns åts maten färsk. På grund av att artificiellt gödsel inte fanns, och behandlad mat inte var vanlig blev kosten näringsrik. De som hade tillgång till denna rena och ekologiska mat var knappast undernärda. Fattigdom behöver inte nödvändigtvis betyda svält. Det kan istället innebära en sund livsstil.
Man gick inte på konstlade dieter och utsatte inte kroppens ämnesomsättning för onödiga påfrestningar
Våra mor- och farföräldrar blev inte ”offer” för olika dieter, reklam som sålde in osund mat, dryck och överdrivet kaloriintag. På det viset hade de en sund ämnesomsättning och de åt riktig mat enligt kroppens behov. De konsumerade mat när den fanns tillgänglig.
Maten baserades på färska råvaror och tillreddes med traditionella matlagningsmetoder i hemmen
Att köpa bearbetad mat var inte ett alternativ och att äta ute på restaurang var en sällsynt lyx. Lyckligtvis var dessa vanor hälsosamma för våra förfäder. Snabbmat och mikrovågsugnar existerade inte.
Man åt inte genmodifierad mat, onaturliga tillsatser och konserveringsmedel
Maten var inte raffinerad eller behandlad med tillsatser, antibiotika eller hormoner (vid djuruppfödning) för att ge hållbarhet, konsistens eller utseende på bekostnad av konsumentens hälsa. Hållbarhet skapades ofta genom saltning och torkning. (Just detta pratar ju Linda mycket om – kopplat till tarmflora och tarmpermeabilitet)
Man åt alla delar av djuren tex mineralrik brosk/märg och näringstäta inälvor
Ben från djur användes för att ge ”kraft” åt soppor och inälvor hade en särskild plats på middagsbordet. Dessa matvaror var värderade utifrån sina medicinska egenskaper och kastades därför aldrig. (också något som är bra för tarmen)
Man gick inte till läkaren när man kände sig sjuk och receptbelagda mediciner var ovanliga
När de äldre generationerna fick feber och blev sjuka tog man de lugnt och väntade till det gick över. De åt soppor och vilade ut. De nyttjade kroppens naturliga och självläkande mekanismer mycket bättre än idag. Maten var medicin vare sig de insåg det eller inte. Läkarbesöken handlade oftast om att behandla skador efter olyckor och livshotande sjukdomar.
Man vistades mycket utomhus
De äldre generationerna var inte utsatta för dagens välfärdsteknologier. De stanna inte inomhus för att hänga i sociala medier på mobiltelefoner, eller för att spela dataspel. De besökte naturen för rekreation och lek. De var mycket utomhus, fick frisk luft och rörelse.
Det som inte poängteras tillräckligt är det som Linda tar upp i podden med vår utarmade tarmflora. Hur detta ger oss sämre integritet i tarmen och ett immunförsvar ur balans. Andra anledningar pratar jag även om i avsnitt 89 av podden där vi pratar om just immunförsvaret.
http://www.healthy-holistic-living.com/grandparents-didnt-food-allergiesbut.html
Anders Rosen says
Har tidigare haft problem med pollen och födoämnesallergi. Märker att om jag någon gång får i mig mat som inte är ekologisk så kan jag få antydan till lite problem. Brukar också dricka tallbarrsvatten när pollensäsongen drar igång och detta ser också till så att jag inte får problem med pollen.
Anna Sparre @ 4health.se says
så bra, tackar för tips