Är både ganska enkel, med relativt få ingredienser, smakar himmelskt och är dessutom ganska nyttig.
Jag blev bjuden på den av mina vänner Monica och Johan, som tog med sig den som efterrätt när vi hade lite grillning häromdan. Mums! Jag var tvungen att själv testa laga den redan dan efter haha, men fick modifiera lite genom att skarva med kakao och honung eftersom jag hade lite ont om mörk choklad.
Så här gör du;
ingredienser:
- 5 ägg
- 150g smör
- 250g mörk 70% choklad, gärna med mint- eller apelsinsmak
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- till servering: vispgrädde eller creme fraîche
Smält chokladen och smöret och låt svalna lite
Separera äggulor från vitor
Vispa äggvitor till hårt skum (tips är att tillsätta en liten nypa salt och lite lime- eller citronsaft så får du hårdast möjliga skum)
Blanda ner vaniljpulver och äggulor i choklad/smör-smältet
Vänd ner chokladröran i äggviteskummet och häll ner i en kakform
Enligt orginalreceptet gräddar du sedan kakan vid 160 grader i 20 minuter, men jag tycker att det blir godare att grädda ännu kortare i mindre formar så att det blir lite mer som en halvstelnad varm chokladmousse. I 4 små formar gräddade jag 10 minuter i varmluftsugn 150 grader (motsvarar nog ca 175 grader)
Servera med uppvispad creme fraiche eller vispgrädde. Mums!
Lämna ett svar